Готуємо ягідні соуси: два прості рецепти з червоної порічки
Соус із червоної порічки «До м’яса»
Знадобляться:
червона порічка – 200 г,
часник – 1 зубчик,
лимонний сік – 0,5 ч. л.,
цукор – 2 щіпки,
сіль – 3 щіпки,
крохмаль – 1 ст. л.,
куркума – 2 щіпки,
барбарис мелений – 0,5 ч. л.,
чорний мелений перець – 2 щіпки.
фото iamcook.ru
Порічку промити і зняти ягідки з гілочок, висипати їх у каструлю або сотейник з товстим дном, прогріти кілька хвилин, щоб з’явився сік. Додати видавлений через прес часник. Прибрати з вогню і за допомогою товкачки розім’яти ягоди, а масу процідити через сито – для соусу потрібен сік. Ягідні вичавки прибрати, а сік вилити в каструлю, всипати всі приправи і спеції, влити лимонний сік і додати крохмаль, поки сік холодний, інакше в гарячому соку крохмаль візьметься грудочками.
Потім поставити каструлю на вогонь і варити сік до загустіння, помішуючи, щоб не пригорів, не більше 3 хвилин. Поки соус гарячий, перелити його в соусник або відповідну ємність. Коли соус охолоне, він ще більше загусне. Подавати до страви його краще охолодженим.
Соус із червоної порічки з м’ятою
Кисло-солодкий, пікантний на смак і трохи терпкий соус з м’ятою підходить до м’ясних і рибних страв.
Знадобляться:
червона порічка – 1 склянка,
цибуля ріпчаста – 1 шт.,
м’ята сушена – 0,5 ч. л.,
м’ята свіжа (для подачі) – 2–3 листочки,
вершкове масло – 30 г,
цукор – 2 ст. л.,
сіль – за смаком,
гвоздика – 5 шт.,
духмяний перець горошком – 5 шт.,
вода – 6 ст. л.
фото iamcook.ru
Ріпчасту цибулю почистити і дрібно порізати. Порічку помити і почистити від гілочок. На сковороді розтопити вершкове масло, додати цукор і воду, розмішати, щоб цукор розчинився. Потім висипати в сковорідку ягоди порічки, листочки м’яти, спеції і тушкувати під кришкою приблизно 5 хвилин. Додати до порічки порізану цибулю, перемішати і тушкувати під кришкою до прозорості цибулі, посолити за смаком. Потім прибрати сковорідку з вогню, перекласти суміш в каструлю і за допомогою блендера або будь-яким зручним способом збити в однорідну масу.
Подавати на стіл можна як у теплому, так і охолодженому вигляді, прикрасивши листочками м’яти.