Кисломолочний сир: запах і колір допоможуть вибрати якісний продукт
Якісний кисломолочний сир — білий або з кремовим відтінком продукт, колір якого однаковий у всій масі.
Його структура має бути однорідною – м’якою, масткою або розсипчастою. Допускаються незначні крупинчастість і виділення сироватки.
Яскраво-жовтий колір сиру може вказувати на барвники, а підсохлі жовтуваті скоринки – сигналізувати про несвіжість. Присутність рожевого, зеленого, чорного відтінків, а також слизу — явні ознаки розмноження бактерій. Такий продукт категорично протипоказаний до вживання!
Смак і запах сиру мають бути характерними кисломолочними, без сторонніх присмаків і запахів. Кислий смак, що може виникнути через переквашування або зберігання сиру за підвищеної температури, вказує на некондиційність продукту. Погані запах і смак з’являються внаслідок розвитку сторонніх мікроорганізмів, що може бути спровоковано недотриманням санітарних умов на виробництві або порушенням умов зберігання.
Груба й суха консистенція виникає в результаті перевищення температури нагрівання згустку та надмірної тривалості цього процесу. Занадто мастка консистенція — коли згусток переквашується і в нього підвищена кислотність.
Продукт із гнильним душком або запахом цвілі — явно зіпсований.