Квасимо капусту: три рецепти для посту
Квашена капуста в трилітрових банках без оцту
Готувати цей варіант дуже просто. Той, хто любить спеції, може додати кмин або насіння кропу. З обладнання вам знадобиться велика емальована каструля або миска, в якій будете перемішувати інгредієнти, перш ніж утрамбувати їх у трилітрову банку.
Знадобляться:
Білокачанна капуста – 3 кг
Морква – 200 г
Засолювальна сіль – 3 ст. ложки (без гірки)
Приготування: капусту очистіть від верхнього млявого листя, виріжте качан і обполосніть її. Дайте стекти воді і нашаткуйте капусту тоненькою соломкою. Для цього можна використовувати як спеціальну шатківницю, так і звичайний довгий ніж.
Покладіть подрібнену капусту в каструлю (тільки не алюмінієву!), в якій зручно буде м’яти і перемішувати в подальшому.
Почистіть і помийте морквину, подрібніть через крупну тертушку. Можна моркву нарізати кружечками або соломкою.
Всипте моркву і сіль у ту ж каструлю. Якщо будете додавати спеції, то їх теж треба підсипати на цьому етапі. Тепер ретельно перемішайте, перетріть і уминайте все це руками. Якщо поруч є сильні чоловічі руки – долучайте до роботи. Увага! Сіль треба використовувати крупного помолу, ні в якому разі не дрібну і не йодовану. Через п’ять хвилин після такої процедури капустяна маса зменшиться в об’ємі в два рази. До того ж з неї виділиться дуже багато соку.
Трилітрову банку для заквашування капусти стерилізувати зовсім не обов’язково. Просто промийте водою і перекладіть у неї капусту. Вкладайте її як можна щільніше – поступово вона почне виділяти все більше соку. У результаті цей розсіл повинен повністю покрити шинковану капусту.
Заповнену ємність поставте в глибоку миску – адже через деякий час почнеться процес бродіння, і сік почне витікати з банки. Можна прикрити кришкою, але не закривати – краще просто накинути марлю або полотняну серветку.
Квасьте капусту протягом трьох днів у кімнатній теплій температурі. Через кожні 8-10 годин треба протикати отвори в капусті, щоб випускати газ, який утворюється під час бродіння. Він дуже смердючий, але не лякайтеся – все йде добре.
Через три доби цей процес припиниться і страва буде готовою. Можете їсти відразу або прибрати в підвал на зберігання.
Хрустка квашена капуста в розсолі
Цей варіант для тих, хто любить інакший смак квашеної капусти, ніж просто у своєму соку. У приготуванні квашеної капусти в розсолі немає особливих складнощів.
На одну трилітрову банку знадобляться:
Вилок капусти – близько 3 кг
Морквина – 1 шт. (велика)
Для розсолу:
Крупнокам’яна засолювальна сіль – 1 ст. ложка (без гірки)
Цукор – 1 ст. ложка (без гірки)
Холодна вода – 1 л
Почистіть моркву, з вилка приберіть верхні листочки і виріжте качан. Овочі помийте, капусту пошаткуйте тоненькою соломкою. Моркву наріжте або натріть на крупній тертушці. Складіть усе в емальований таз, перемішайте, але тиснути та м’яти її не треба.
Щільно укладіть овочеву суміш в трилітрову банку, сильно не утрамбовуючи, адже потрібне буде місце для розсолу. Тепер установіть банку в глибоку миску.
Ретельно змішайте всі складові розсолу до повного розчинення солі та цукру і залийте банку доверху, щоб покрилися овочі рідиною. Прикрийте серветкою і залиште в темному місці на три доби.
Дерев’яною паличкою протикайте капусту два рази на день (зранку і ввечері) в декількох місцях, щоб вийшло зайве повітря. Через три дні смачна квашена капуста в банці буде готова. Зберігати її треба в прохолодному місці.
«Швидка» капуста
Якщо вам хочется смачної квашеної капусти «тут і зараз» – спробуйте приготувати її за цим рецептом. Його секрет – гаряча заливка, яка пришвидшує приготування.
На одну трилітрову банку знадобляться:
Качан білої капусти – 3 кг
Морква – 2 середні або одна велика
Для розсолу:
Засолювальна сіль – 1 ст. ложка (без гірки)
Цукор – 1 ст. ложка (без гірки)
Окроп – 1 л
Готуйте овочі так само, як і у попердніх рецептах. Подрібнені овочі помістіть у тазик або каструлю і перемішайте. М’яти і тиснути їх не треба. Закладіть отриману овочеву масу в банку щільно, але не трамбуйте.
Тепер готуйте заливку: змішайте компоненти розсолу до повного розчинення. Банку обов’язково потрібно ретельно промити, але стерилізувати не потрібно.
Залийте капусту розсолом, який повинен бути вище овочів, тобто до країв. Поставте банку в глибоку посудину, прикрийте кришкою або марлею, щоб виходило повітря.
Для випускання газів протикайте вміст банки дерев’яною паличкою через 6-8 годин.
За цим рецептом капуста буде готовою вже через 1-2 дні.
Раніше ми писали також, як приготувати борщ «археологічний» з тушонки.
Більше корисних порад дивіться на нашому сайті.