Маринуємо лисички на зиму з цибулею і часником

13.07.2020 18:08 Корисно
фото konservacija.com фото konservacija.com
Мариновані лисички не тільки мають гарний вигляд у банках, але і виходять неймовірно смачними, якщо підібрати правильний маринад.

Знадобляться:
лисички – 600 г,
лимон – 1 шт.,
сіль – 1 ст. л.,
вода – близько 3 л;
у кожну банку ємністю 500–700 мл:
лавровий лист – 1–2 шт.,
перець чорний горошком – 5–8 шт.,
коріандр – 1 ч. л.,
часник – 1–3 зубчики,
цибуля ріпчаста – 2–3 шматочки,
олія – 1 ст. л.;
для маринаду:
вода – 1 л,
сіль – 1,5 ст. л.,
цукор – 2,5 ст. л.,
оцтова есенція – 2 ч. л.

Лисички підготувати, великі за розміром гриби розрізати на 2–4 частини. У великій каструлі закип’ятити воду, додати сіль і сік лимона, опустити в киплячу воду гриби, довести до кипіння і варити 20 хвилин. Відкинути на друшляк. Ріпчасту цибулю почистити і порізати головку на чотири частини, часник порізати тонкими скибочками.

На дно стерилізованих заздалегідь банок викласти лавровий лист, скибочки часнику і шматочки цибулі, потім покласти відварені лисички і в кожну банку засипати перець горошком та коріандр. Закип’ятити воду для маринаду, додати сіль і цукор, проварити 2–3 хвилини, потім влити оцтову есенцію і зняти маринад з вогню. Гарячим маринадом залити лисички в банках, у кожну банку влити додатково 1 ст. л. олії. Закрити кришками та зберігати в холодильнику.

Щоб лисички зберігалися більше часу, банки з ними слід прикрити кришкою, але не закатувати, і додатково простерилізувати у киплячій воді 20 хвилин, тільки потім закатати, перевернути і укутати до повного охолодження.

Секрети консервації лисичок

1. Гриби краще відбирати однакові за розміром, це треба, щоб вони промаринувалися рівномірно. Для консервації найкраще підходять невеликі лисички. Великі гриби можна розрізати навпіл або на чотири частини.
2. Лисички попередньо помити, потім замочити в злегка підсоленій воді. Також можна ще додати трохи лимонної кислоти. Її кількість, а також кількість солі потрібно розраховувати так: на кожен літр рідини 2 г «лимонки» і в п’ять разів більше солі. Замочування потрібне не тільки для очищення грибів, а й ще для продовження терміну зберігання заготовки.
3. Після замочування гриби потрібно відварити, час варіння – приблизно 20 хвилин. Прибирати каструлю з лисичками з вогню можна, коли лисички опустяться на дно.
4. Якщо додатково проварити лисички в маринаді, вони будуть смачнішими.
5. Гвоздика та кориця – класичні спеції для маринованих лисичок, але можна використовувати й інші приправи. Головне – помірність, щоб спеції не «забивали» природний грибний смак.

Читайте також Рецепти консервації: варення-желе з червоної порічки

Автор:
Вероніка Добриня