Масляна: печемо смачні млинці
Ажурні млинці на молоці і кефірі
Знадобляться:
молоко – 1 склянка,
кефір – 1 склянка,
яйце – 2 шт.,
цукор – 2 ст. л.,
борошно – 1 склянка,
олія – 2 ст. л.,
сіль – 1–2 щіпки,
сода – 1 ч. л.
фото iamcook.ru
У глибокій мисці ретельно збити яйця з цукром і сіллю, влити злегка теплий кефір, додати просіяне борошно, соду, перемішати до однорідної маси і прибрати вбік хвилин на 15–20. Поки тісто відпочиває, в каструлю налити молоко, поставити на вогонь і довести його до кипіння. Потім гаряче молоко влити до тіста тонкою цівкою, постійно помішуючи. Додати слідом олію і перемішати в однорідну масу — має вийти досить рідке тісто. Розігріти сковороду, змастити невеликою кількістю олії (для смаження першого млинця) і, виливаючи тонким шаром тісто, по черзі посмажити рум’яні млинці. Подавати ажурні млинці на стіл краще зі сметаною або будь-яким джемом чи варенням.
Тонкі французькі млинці
Знадобляться:
молоко – 500 мл,
яйце – 5 шт.,
борошно – 170 г,
вершкове масло – 50 г,
цукор – 1,5 ст. л.,
ванілін – щіпка,
ванільний цукор – 1–1,5 ч. л.,
олія – для смаження.
фото iamcook.ru
Розтопити вершкове масло до рідкого стану і дати йому охолонути до кімнатної температури. В окремій мисці збити яйця разом з цукром, всипати просіяне борошно, додати ванілін і порціями влити молоко, помішуючи. В самому кінці влити розтоплене вершкове масло, ще раз перемішати до однорідного стану — в тісті не повинно бути грудочок. Дати тісту трохи постояти, в ідеалі — години дві, але, якщо немає часу, можна і 30 хвилин. Потім смажити млинці як завжди, змащуючи сковорідку олією. Краї готових млинців будуть трохи підвертатися, коли будуть охолоджуватись. Подавати готові французьки млинці можна з будь-яким варенням, джемом, медом або топленим шоколадом.
Млинці на ряжанці
Знадобляться:
ряжанка – 500 мл,
борошно – 150 г,
яйце – 2 шт.,
цукор (або цукрова пудра) – 3 ст. л.,
сіль – щіпка,
сода – 0,5 ч. л.,
олія – 3 ст. л.,
вершкове масло – для змащення млинців.
фото iamcook.ru
У мисці збити яйця, додати сіль і цукрову пудру, знову збити в піну. Влити половину ряжанки (кімнатної температури), всипати соду і як слід перемішати. Просіяти борошно, розмішати, влити другу половину ряжанки і олію та перемішати в однорідну масу без грудочок. Дати тісту постояти 15–20 хвилин. Нагріти сковорідку, змастити олією перед смаженням першого млинця і вилити порцію тіста, розподіливши його рівномірно по сковороді. Смажити млинець, поки його поверхня не покриється порами, потім перевернути і обсмажити з іншого боку. Для смаку можна кожен готовий млинець, викладаючи його на тарілку, додатково промазати вершковим маслом. Подавати млинці на ряжанці на стіл можна зі сметаною, варенням або згущеним молоком.
Читайте також Страва у горщику: готуємо ароматну перлову кашу з яловичиною