Місячний календар садівника та городника на лютий 2023 року

01.02.2023 17:51 Корисно
Після двох місяців відносного затишшя в лютому настає час докладати серйозних зусиль для забезпечення високого врожаю в саду і на городі, а також для організації майбутньої краси та гармонії на ваших клумбах.

Що та коли робити в саду і на городі в лютому 2023 року та де знайти найкращий ґрунт для розсади – пише "Слобідський край".

Роботи з городиною в лютому 2023

У лютому настає час для активної посадки насіння найрізноманітніших городніх культур на розсаду. Звіряючись з місячним календарем, можна висівати насіння солодкого та гіркого перцю, томатів, баклажанів, кореневої селери тощо.
Слід обробити насіння розчином стимулятора росту і посіяти його в заздалегідь підготовлений восени ґрунт на ту глибину, яка вказана на фірмовій упаковці кожного різновиду насіння. 

Наш лайфхак: як отримати найкращий ґрунт для розсади безкоштовно

Щоб безкоштовно отримати належну землю для розсади, пошукайте місця, де колись скидали з ферм гній для подальшого застосування на полях. Навіть якщо його весь використали вже років 5-7 тому,  ґрунт під ним зберіг дуже добрі властивості для висадки розсади. Приберіть лопатою верхній шар дернини. Під ним буде найкращий ґрунт, який тільки можна уявити, – лише треба відчистити його від корінців.

Більше корисних порад – на нашому сайті у розділі "Корисно".

 Систематично накидуйте сніг на грядки – якщо він є, зрозуміло. Чим його більше, тим більше вологи отримає ґрунт навесні, коли сніг почне танути. А чим більше вологи в ґрунті, тим краще і дружніше буде рости городина. З тією ж метою накидайте снігу в теплиці – земля в них насичиться вологою.

У лютому обов’язково перевірте посадковий матеріал у льосі – переберіть насіннєву картоплю, маточники моркви, буряків та капусти, цибулю-сіянку. Підгнилі екземпляри потрібно викинути, щоб вони не заразили здорові.

Сприятливі дні для робіт з городиною в лютому 2023: 2–4, 7, 9, 13, 14, 17, 21–23, 25, 26.

Роботи в саду в лютому 2023

Лютневі дні є сприятливим часом для нарізання живців для щеплення. Загальновідомо, що плодові дерева щеплять у квітні під час активного руху соку. Щоб щеплення добре прижилося, важливо пам’ятати головне правило: підщепа має бути пробудженою, а щеплення – сплячим. Саме тому живці для щеплення найкраще нарізати тоді, коли дерева перебувають у стані спокою. Живці для щеплення найкраще зберігати в снігу. Їх потрібно зв’язати в пучки за сортами, кожен підписати, загорнути в поліетилен і закопати в снігову кучугуру.

Крім того, можна поставити на укорінення живця хвойних рослин. Дачники активно вкорінюють живці влітку, що справедливо, але ось гілочки хвойних рослин найкраще укорінюються в лютому, тому що в цей час приживання досягає 90 %. 

Розмножувати таким способом можна туї та ялівці. Живці слід брати з молодих рослин, віком від 4 до 8 років, а вкорінювати – у моху-сфагнумі. Попередньо живці потрібно обробити будь-якими препаратами для покращення укорінення, потім обгорнути мохом, покласти в поліетиленовий пакет і зав’язати його. Навесні такі живці утворюють коріння, і в травні їх можна буде вже висадити в саду.

Треба не забувати періодично трусити сніг з гілок дерев після снігопадів та хуртовин: налиплий на гілках сніг перетворюється на лід і може поламати їх. 

Дуже важливо накидати снігу на суницю. Вона не переносить суворих морозів, а в лютому в Україні вони трапляються доволі часто. Пам’ятайте, що лютий може бути й малосніжним. Тому після кожного снігопаду на плантацію суниці потрібно накидати якнайбільше снігу – це найкращий захист від критичних температур.

Сприятливі дні для робіт у плодово-ягідному саду в лютому 2023: 2–4, 7, 9, 13, 14, 17, 21–23.

Роботи з квітами в лютому 2023

Багато садових квітів мають довгий вегетаційний цикл. Сіяти їх треба вже у лютому, щоб рослини встигли накопичити поживні речовини до весняного або літнього цвітіння. Оскільки ґрунт у лютому мерзлий, цибулини, насіння та живці потрібно садити на розсаду в домашніх умовах. 

У лютому можна зайнятися розведенням квітучих однорічників – петунії, бегонії, лобелії, гвоздики; дворічників та багаторічників – люпинів, маргариток, примул, дельфініумів, хризантем. Кращими днями для розмноження садових квітів є ті, в які зростає Місяць.

Крім того, у лютому можна вкорінювати в горщиках цибулинні культури – тюльпани та лілії, нарциси та іриси. Однак робити це потрібно тільки тоді, якщо була зроблена попередня стратифікація, інакше рослини не зацвітуть або дадуть дрібні бутони. 

Щодо стратифікації, то для цибулин цю процедуру зазвичай треба  проводити набагато раніше, а в середині зими вже заглибити охолоджений посадковий матеріал у ґрунт. Натомість у лютому квітникар може покласти до холодильника насіння багаторічників та деревних рослин – їм потрібно близько 1,5 місяця на охолодження. Проводити процедуру за календарем можна як у перших числах, так і на спадаючий Місяць.

Турбота про квіткову розсаду наприкінці зими зводиться до періодичного поливу, підгодівлі азотними та калійними сумішами, обприскування водою для додаткового зволоження.

Сприятливі дні для роботи з квітами в лютому 2023:  1, 7, 9, 28.


Фази Місяця в лютому 2023 року

Зростаючий Місяць: 1–4 лютого.
Повня: 5 лютого.
Спадаючий Місяць:  6–19 лютого.
Молодик: 20 лютого.
Зростаючий Місяць: 21–28 лютого.
Сонячного та місячного затемнення немає.

У лютому 2023 несприятливими для посіву, посадки та пересадки будь-яких рослин є  6, 19, 20.

Раніше ми писали також про користь  мандаринових шкірок  

а також  про зимові салати із селерою.