Народні засоби при бронхиті: чай із суницею

15.06.2023 10:20 Корисно

Перший місяць літа – це час, коли квітне багато цілющих рослин. Уже квітне лісова суниця та ось-ось з’являться і духмяні солодкі ягідки. І листя, і квіти, і ягоди лісової суниці є потужним засобом боротьби з багатьма хворобами, і насамперед – з легеневими: застудами, бронхітами та астмою.

Недарма у народній медицині суницю називають царицею рослинного світу: вона містить цілий букет біологічно активних речовин. В її складі – високий вміст заліза, кобальту та інших сполук, а комплекс вітамінів дає підставу говорити про суницю як про цінний вітамінний засіб. 

Тож час запасатися цінною сировиною на зиму. Листя та квіти слід заготовляти під час цвітіння. Потім їх просушити на відкритому повітрі в тіні або в приміщеннях, що добре провітрюються, розсипавши тонким шаром і час від часу перемішуючи. Ягоди треба збирати зрілі та сушити їх, попередньо підв’ялюючи на повітрі протягом дня. 

Для приготування антизастудного чаю у чайник для заварювання потрібно покласти по чайній ложці сухих ягід і листя суниці, додати листя звіробою, м’яти і залити окропом. Настояти 10–15 хвилин і процідити. Приймати по 0,5 склянки тричі на день.

При лікуванні бронхіальної астми столову ложку листя суниці треба залити склянкою окропу, прокип’ятити 10 хвилин, настояти 2 години та процідити. Приймати по столовій ложці три-чотири рази на день.

Раніше ми писали також про потужний засіб для схуднення з кропиви. 

Більше корисних порад та рецептів ви знайдете в розділі Корисно на нашому сайті.

Автор:
Інна Можейко