Новорічний стіл: запікаємо курку в духовці з різними смаками
Курка в медово-апельсиновому соусі в духовці
фото iamcook.ru
Знадобляться:
курка – 2 кг,
апельсини – 2 шт.,
лимон – 1 шт.,
цибуля ріпчаста – 1–2 шт.,
часник – 1–2 головки,
соєвий соус – 50 мл,
олія – для змазування,
мед – 2 ст. л.,
сіль – 1 ч. л.,
чорний мелений перець – за смаком,
прованські трави – 1 ч. л.,
крохмаль – 2 ч. л.
Курку промити водою і обсушити паперовими рушниками. Відокремити шкіру від м’якоті на грудці за допомогою столової ложки, на грудці зробити кілька проколів зубочисткою, так шкірка залишиться цілою. Лимон і апельсини помити, обсушити, з лимона та з одного апельсина зняти цедру, з апельсина вичавити сік. В апельсиновий сік додати крохмаль, розмішати, потім додати мед, соєвий соус, цедру лимона й апельсина, сіль, мелений перець і прованські трави. Крохмаль тут додається для густоти, але робити це не обов’язково. Курку викласти у глибоку миску, спочатку залити маринад під шкіру з двох боків, потім полити курку цілком маринадом зверху і добре помасажувати. Зверху миску затягнути харчовою плівкою і залишити на кілька годин, час від часу перевертаючи курку, щоб вона добре просочилася маринадом з усіх боків.
Поки курка маринується, підготувати овочі. Почистити цибулю, розрізати її начетверо. Часник розрізати впоперек навпіл, чистити його не потрібно. Другий апельсин нарізати великими шматочками або дольками просто зі шкіркою. Форму для запікання змастити трохи олією, викласти курку, нафарширувати її апельсинами, зав’язати ніжки. Полити курку ще раз маринадом. Навколо розкласти цибулю з часником, скропити їх трохи олією.
Якщо залишається місце, то можна поряд з куркою запекти картоплю для гарніру. Форму щільно накрити фольгою і зробити зверху кілька дірочок. Запікати курку потрібно в розігрітій до 180 градусів духовці близько години, потім зняти фольгу, полити курку соком, що виділився, обернути фольгою крильця й ніжки, щоб не пригоріли, і поставити знову в духовку на 40–45 хвилин. Протягом цього часу потрібно періодично відкривати духовку й поливати курочку соком, що виділяється. Готову курочку розібрати й подати на стіл.
Курка з чорносливом і рисом у духовці
фото iamcook.ru
Знадобляться:
курка (ціла) – 1,5–2 кг,
рис – 0,5 склянки,
чорнослив – 10 шт.,
соєвий соус – 3 ст. л.,
мед – 2 ст. л.,
часник – 3 зубчики,
томатна паста (або кетчуп) – 2 ст. л.,
олія – 30 мл,
сіль, чорний мелений перець – за смаком.
Приготувати маринад: часник почистити і подрібнити, перекласти в миску, додати до нього соєвий соус, мед, томатну пасту, ретельно все перемішати. Курку помити, обсушити паперовими серветками, змастити з усіх боків маринадом, накрити кришкою або харчовою плівкою і поставити у прохолодне місце на два-три години. Приготувати начинку: рис промити, потім злегка обсмажити на олії кілька хвилин, посолити й поперчити за смаком, залити водою і варити до готовності рису. Чорнослив залити окропом на 10–20 хвилин, потім воду злити, а сухофрукти додати в рис, перемішати. Коли курка промаринується, нафарширувати її начинкою, зв’язати ніжки, викласти у форму для запікання, зверху ще змастити маринадом. Запікати в розігрітій до 180 градусів духовці до готовності, під час приготування періодично поливати курку соком. Викласти на блюдо, розрізати на частини й подавати на стіл.
Курка без кісток, фарширована булгуром і овочами
фото iamcook.ru
Знадобляться:
курка (ціла) – 1 шт.,
булгур – 200 г,
цибуля ріпчаста – 1 шт.,
морква – 1 шт.,
оливки (чорні) – 100 г,
яйця – 1 шт.,
соєвий соус – 100 мл,
олія – 2 ст. л.,
сіль, чорний мелений перець – за смаком.
Курку добре помити зовні і всередині, обсушити. Акуратно підрізати шкіру кінчиком гострого ножа і знімати її, і далі підрізаючи ножем частини, що скріпляють між собою шкіру та м’ясо. Дійшовши до стегнового суглоба, потрібно ножем прорізати з’єднувальні хрящі, так само по суглобах підрізати і крильця. Зняту шкіру викласти в миску, залити соєвим соусом і відправити маринуватися в холодильник, періодично перевертаючи.
Вирізане м’ясо з кістками викласти в каструлю з водою, дати закипіти, підсолити й варити до готовності. Після варіння бульйон можна процідити й використовувати для іншої страви. Очищену моркву натерти на середній тертці, цибулю нарізати дрібними кубиками й обсмажити овочі 2–3 хвилини на олії до м’якості. Булгур відварити до готовності в підсоленій воді.
Куряче м’ясо зняти з кісток, нарізати невеликими шматочками й перемолоти через м’ясорубку, слідом за м’ясом перемолоти зварений булгур, а потім – овочі. Посолити й поперчити фарш за смаком, перемішати. Щоб він був в’язким, додати куряче яйце, всипати нарізані кружальцями оливки і знову все перемішати. Мариновану курячу шкіру наповнити фаршем, щільно натоптувати не потрібно, інакше під час запікання шкіра лопне. Зашити тонкими нитками або заколоти отвори шпажками та запікати в розігрітій до 180 градусів духовці 30 хвилин. Дати трохи охолонути, порізати на порційні частини й подавати на стіл.