Овочеві суміші на зиму: закриваємо із залишків

30.09.2024 16:01 Корисно
Фото: horodok.city Фото: horodok.city

Ці рецепти стануть у пригоді, якщо у вас є залишки овочів, але усього потроху. До того ж воні нескладні у приготуванні та дуже смачні.

Чотири в одному: асорті з маринованих овочів

Цей рецепт стане у пригоді, якщо у вас є залишки овочів, але усього потроху. 

Знадобляться (для маринаду на 1 літр води):

1,5 ст. л. солі;
1 ст. л. цукру;
1 ст. л. 9% оцту;
гвоздика 1–2 шт.;
2–3 шт. чорного перцю горошком;
1 цибулина на банку;
1–2 зубчики часнику на банку;
гілочки чорної смородини, листики вишні, зонтики кропу, листя хрону й базиліку, коріандр – на смак;
овочі – помідори, огірочки, патисони, болгарський перець – за принципом, скільки знайдеться. 

Стерилізувати банки, укласти гілочки чорної смородини. Потім покласти листики вишні, парасольки кропу, листя хрону й базиліка, коріандр, кільця цибулі та пластинки часнику.

Далі – помідори, огірочки, патисони, болгарський перець. Залити окропом. Дати трохи постояти, потім злити воду в каструлю і зробити маринад.
Розчинити сіль і цукор, довести до кипіння, додати оцет і гвоздику з перцем. 
Кип’ятити 3 хвилини й залити овочі. Закрити стерильними кришками.

Зберігати за кімнатної температури. 

Помідори, мариновані з бадиллям моркви

В цьому незвичному рецепті смачно все: і помідори, і навіть розсіл. Якщо додати, що готувати такі помідори простіше простого, то цей рецепт може стати у вашому особистому рейтингу заготовок на зиму номером один. Тим більше, що стерилізація тут не потрібна. 

На літрову банку знадобляться:

15–20 невеликих помідорів;
4–5 гілочок морквяного бадилля;
1 таблетка аспірину на літрову банку (за бажання).

Для розсолу (на 1 літр води):

1 ст. л. (з гіркою) солі;
4 ст. л. цукру;
1 ст. л. (у кожну банку) оцту 9%.

Ретельно помити банки та обробити їх парою. 

Помити помідори та морквяне бадилля.

Викласти на дно банки бадилля моркви. Заповнити банки помідорами.

Залити помідори кип’ятком. Дати настоятися 10–15 хвилин, потім злити воду.

Закип’ятити воду і в ній розчинити сіль і цукор. У кожну банку додати по ложці оцту й залити киплячим розсолом. Якщо ви використовуєте аспірин, додайте його на цьому етапі.

Закрити банки кришками. 

Лечо з огірками

Ця неймовірно смачна заготовка робиться без стерилізації, що значно пришвидшує процес та економить сили.

Знадобляться:

1,5 кг помідорів;
300 г солодкого перцю;
2,5 кг огірків;
300 г моркви;
0,5 склянки олії;
1 головка часнику;
2 стручки перцю чилі;
100 мл оцту (9 %);
0,5 склянки цукру;
1 ст. л. солі.

Помідори пропустити через м’ясорубку, бажано – відрізавши від них тверді місця, де кріпиться плодоніжка. Так само пропустити через м’ясорубку гострий перець чилі та часник.

Нарізати солодкий перець на тонку соломку. Моркву натерти на грубій тертці.

Підготувати огірки: якщо шкірка гірка, очистити їх. Нарізати огірки: спочатку на чотири частини по всій довжині, а потім поперек на кілька частин. Розмір шматочків у нарізаному вигляді має бути не більшим від 5 см.

Моркву та солодкий перець злегка обсмажити на пательні на слабкому вогні приблизно 10 хвилин.

Потім налити в достатньо велику каструлю з товстим дном перекручені томати, засипати перець з морквою та добавки. Посолити, всипати цукор і добре перемішати. Налити олію і поставити на вогонь. Коли суміш закипить, зменшити вогонь до мінімуму і варити близько 30 хвилин, час від часу перемішуючи.

За 5–10 хвилин до готовності влити в суміш оцет.

Готове лечо розлити в стерилізовані банки, закатати, закутати ковдрою і залишити охолоджуватись.

Раніше ми писали про корисну рослину портулак, яку даремно вважають бур'яном та надавали рецепти страв з нього.

А також ми писали, що приготувати з дрібної картоплі