П’ять правил осіннього обрізання троянд: як забезпечити пишне цвітіння наступного року

29.10.2024 17:20 Корисно
Фото: zemliak.com Фото: zemliak.com

Троянди – примхливі красуні, які потребують особливої передзимньої уваги. Як не наробити помилок у догляді за ними та зробити так, щоб наступного року ваші троянди дивували всіх перехожих? Зрозуміло, що існують певні правила обрізання троянд у залежності від груп (флорібунда, штамбові плетисті, ґрунтопокривні та інші), але є загальні правила для всіх.


1.Термін обрізання. Краще це робити до сильних холодів – з кінця жовтня. Слід орієнтуватися за градусами вночі, коли температура повітря стабільно опускається до –5 °С.

2. Добре, якщо це буде сухий і сонячний день

3. Важливо використовувати гострий інструмент. Тупий секатор або гілкоріз деформує стовбур. У такому разі кора почне відшаровуватись, і в рани може проникнути інфекція. Гілки понад 1 см у діаметрі потрібно обрізати гілкорізом чи пилкою. Ламати їх не можна.

4. Найвища брунька кожного з пагонів повинна бути на зовнішньому боці куща. Це важливо для формування пишної кулястої крони.

5. Зріз роблять над брунькою, відступивши 5–6 мм.

Види обрізання:

Легке (декоративне) обрізання. При цьому зрізується верхня частина пагонів, не менш як 2/3 стебла залишаються незайманими, приблизно 9–10 бруньок. Таке обрізання підходить для ніжних елітних сортів, англійських чи бельгійських троянд. Така процедура «освіжає» кущ, але кожні два роки потрібно робити радикальне обрізання, щоб уникнути витягування та ослаблення пагонів.

Помірне обрізання. Найпоширеніший вид обрізання. Гілки зрізують наполовину, після 4–6 бруньок. Висота куща за такого обрізання буде трохи більше від 35 см.

Коротке (радикальне) обрізання. Таку обробку використовують рідко, в основному, для мініатюрних або сильногіллястих сортів, а також у разі значних уражень куща шкідниками або грибковими захворюваннями. Гілки обрізають до другої бруньки. 

 види обрізання роз

Раніше ми писали, як посадити часник на зиму

Також ми писали, як правильно збирати та зберігати зимові яблука 

Автор:
Ірина Мнішек