Перейшли з газової плити на електричну, які особливості користування
Поверхня і конфорки
Почнемо з проблеми, притаманній і газовим плитам, але замовчати її все одно було б неправильно. Отже: плями, що утворилися під час приготування, потрібно прибирати негайно. Якщо вони засохнуть, запечуться, доведеться відтирати їх з великими зусиллями, а це загрожує подряпинами. І річ тут не просто в неприємному запаху, який плями видаватимуть, і не в естетиці. Засохлі плями легко можуть посприяти корозії металу, з якого зроблена плита, а це вже дійсно серйозна проблема.
Тепер — про роботу саме з електроплитою. Звичайно перед початком експлуатації слід уважно прочитати інструкцію з експлуатації і максимально її дотримуватись — це подовжить термін дії нової помічниці. Але є і таке, про що пишуть не в усіх супровідних паперах.
Приміром, перш ніж почати користуватися плитою, її поверхню потрібно повністю промити розчином солі з милом, щоб змити заводське мастило. Насамперед це стосується нових конфорок: якщо мастило з них не змити, то при першому включенні воно почне вигоряти, і кухню наповнить запах гару.
Фото: rem.ninja
Під час приготування їжі слід уникати попадання рідини на включені конфорки (безумовно, мити їх можна, але тільки тоді, коли плита вимкнена). Будь-яка рідина, що потрапила на розжарену конфорку, призведе до різкого перепаду температур (а олія ще й може зайнятися при високій температурі), а це загрожує тріщинами і сколами на покритті конфорки. І навіть якщо жир потрапить на вимкнену конфорку, то при включенні вона неодмінно почне чадити.
Не варто залишати порожню конфорку, включену на повну потужність: при цьому перевантажується нагрівальний елемент, а це зменшує термін його дії.
Якщо не критично, розігріта вже конфорка або ще холодна, то краще ставити, скажімо, каструлю з холодною водою не на розпечену, а на ще холодну конфорку, щоб вона, розігріваючись, нагрівала дно каструлі. Такий підхід допоможе продовжити термін служби конфорок, вони не потріскаються і не будуть схильні до передчасної корозії.
Чого ще слід уникати — то це випадкових (про навмисні навіть не згадуємо) ударів по конфорках, падіння на них важких предметів. Поверхня, яка б вона не була, легко може тріснути від удару. Щоб уникнути такої небезпеки, не слід розвішувати важкі предмети й посуд над електроплитою, це виключить будь-яку ймовірність падіння всього цього на конфорки.
Посуд
Для приготуванні їжі, щоб уникнути механічної деформації конфорок, слід користуватися тільки посудом з рівним дном. Крім того, якщо дно посуду буде нерівним, то теплообмін між ним і поверхнею конфорки буде нерівномірним, тобто деякі ділянки покриття конфорки будуть віддавати тепла більше, тоді як інші — менше. До того ж тиск на різні ділянки конфорки буде різним. Це призведе до механічних напруг у покритті конфорки, а в умовах високих температур вони призведуть до його руйнування. Щоб цього не сталося, і потрібно користатися посудом з рівним дном.
Фото: dress-lt.techinfus.com
Ще одна вимога до дна: аби уникнути руйнування покриття конфорок, не варто ставити на них посуд з мокрим дном.
І — порада щодо поводження з посудом. Не варто тримати будь-який посуд на конфорках: якщо випадково (всі ж ми люди!) включити не ту конфорку, то дно посудини, яка стоїть на ній, а то й уся ця посудина може розплавитися. А це і в господарстві втрата, і пожежа може статися.
Процес готування
І, нарешті, щодо самого процесу приготування. Головна підступна відмінність від технології «газового» приготування — інерційність електроконфорок. Тобто, не вийде на одній конфорці «підсмажити на сильному вогні з обох боків, потім применшити вогонь і тушкувати». Досвідчені кухарі, які вже мали справу з електроплитами, в такому разі вмикають дві конфорки: одну — на максимум, на ній виконують операції, що потребують високої температури; другу — на мінімум, на ній уже доводять страву до повної готовності. Якщо час, що залишився до цього моменту, невеликий, можна й повністю вимкнути другу конфорку після того, як переставили на неї посуд. Але такі рішення вже потребують певного досвіду.
Фото: foodkip.ru
Для приготування деяких страв (макаронні вироби, вареники, пельмені тощ) практики рекомендують кип’ятити воду окремо в електрочайнику, а потім заливати її в каструлю і готувати далі за рецептом.
Каші теж можна готувати не за традиційною методикою, а заливати крупу окропом, ставити на розпечену конфорку, після чого вимкнути її і тримати каструлю так до повного остигання конфорки.