Пісні страви з грибами: три рецепти на різні випадки

03.04.2024 18:20 Корисно
Фото: apostrophe.ua Фото: apostrophe.ua

Зрозуміло, що зараз у лісі гриби не збереш, але багато хто минулої осені зробив заготівлі з грибами: заморозив, закрутив або засушив. І зараз саме час їх використати – адже у грибах є рослинний білок, який необхідний вашому організму під час посту.

Сочевиця з грибами: два в одному

Ви ж уже знаєте, що бобові є чемпіоном за вмістом рослинного білка, а якщо приготувати сочевицю з грибами, то можна нагодувати родину корисною, поживною та ще й дуже смачною їжею. 

Знадобиться:

  •     сочевиця – 1 склянка
  •     печериці – 200–300 г
  •     цибуля ріпчаста – 1–2 шт.
  •     часник  – 1–2 зубчики
  •     морква – 1–2 шт.
  •   сіль, мелений перець – за смаком
  •     зелень петрушки або кропу – за смаком
  •     олія для смаження

Так, сочевиця – не найтрадиційніша для нас крупа, але вона дуже корисна: в ній багато необхідних для організму мікроелементів. 

Тож промийте сочевицю, покладіть у каструлю і залийте трьома склянками води. Доведіть до кипіння, потім зменште вогонь, зніміть піну, посоліть і варіть ще хвилин 20, поки сочевиця не стане м’якою. Але водночас вона має зберігати форму. Якщо раптом залишилася після варіння рідина, просто злийте її.

Дрібно поріжте цибулю, часник, натріть моркву і середніми скибочками поріжте гриби. На розігрітій сковороді на олії підсмажте до м’якості цибулю з часником, потім додайте моркву і трохи пізніше – гриби. Смажте все разом, помішуючи, до готовності овочів.

Потім до овочів додайте сочевицю, все добре перемішайте і потримайте на вогні ще близько 5 хвилин. Посоліть, поперчіть. Перед подачею посипте зеленню.

Раніше ми писали про Великій піст: як дотримуватися та рецепти пісних страв

Фаршировані печериці: рецепт на випадок гостей

Чекаєте гостей, але дотримуєтесь посту – і не знаєте, що приготувати в цьому випадку? Ось рецепт, який перевершить усі сподівання: гриби в ньому мають яскраво виражений смак та з легкістю замінять м’ясо на вашому столі.

Знадобляться: 

  •     рис (краще басматі) – 50 г
  •     печериці  – 600 г
  •     сіль – за смаком
  •     цибуля – 100 г
  •     олія для смаження
  •     мелений чорний перець

    Відваріть рис у підсоленій воді до готовності.

    Печериці помийте, вийміть у них ніжки, а шляпки розкладіть на змащеному олією деку.

    Цибулю дрібно наріжте і злегка обсмажте в олії.

    Додайте туди нарізані ніжки печериць і продовжуйте смажити все разом до золотистого кольору.

    Додайте у сковорідку зварений рис, посоліть, поперчіть за смаком, ретельно перемішайте.

    Начиніть шляпки цією сумішшю якомога щільніше і запікайте в духовці при 190 градусах близько 20 хвилин.

Розсипчастий плов з печерицями: родинна страва

Здивуйте родину пісним розсипчастим пловом з печерицями – тим більше, що готувати його швидко, а з рецептом впорається навіть кухар-початківець.

Знадобляться:

  • рис – 300 г
  • печериці – 700 г 
  • олія – 100 мл
  • морква – 300 г
  • цибуля – 150 г
  • вода – 600 мл
  •  часник – 1 головка
  •  сіль, приправа для плову – 1–2 ч. л.

Рис ретельно промийте у холодній воді декілька разів, доки вона не стане прозорою. Потім залийте його водою кімнатної температури.

Печериці очистьте та розріжте на 2–4 частини. Моркву та цибулю сполосніть у воді, почистьте, наріжте соломкою.

Розігрійте сковороду з невеликою кількістю олії та обсмажте гриби до готовності, посоліть за смаком.

У каструлі або сковороді з високими бортами розігрійте 100 мл олії. Обсмажте в каструлі цибулю, помішуючи, до золотистого кольору. До цибулі додайте моркву, посмажте, помішуючи, до м’якості моркви.

Раніше ми також писали про три рецепти пісної випічки для дітей та дорослих

Потім додайте в каструлю гриби, помішайте, посмажте ще кілька хвилин. 

Влийте в каструлю 0,5 л гарячої води, додайте сіль, спеції, перець. Доведіть бульйон до кипіння та викладіть у каструлю рівним шаром рис.

Зверху на рис влийте ще 100 мл гарячої води та варіть плов з відкритою кришкою на середньому вогні до напівготовності рису – приблизно 5–10 хвилин.

Через зазначений проміжок часу в центр плову викладіть головку часнику. Зменште вогонь до мінімуму, накрийте плов кришкою і тушкуйте ще хвилин 15–20.

Зніміть з плити і дайте плову з грибами та морквою настоятися ще 20 хвилин.

Смачного!