Помідор з поганим сюрпризом: як позбутися гусені

09.09.2024 16:20 Корисно
Фото: "Слобідський край" Фото: "Слобідський край"

Гусениці на томатах – не рідкість, особливо у південних регіонах. Вони можуть залишити вас зовсім без урожаю. Це справді дуже агресивні та стійкі до отрутохімікатів шкідники. Шкідництво гусениць ще й посилюється термінами їх масового поширення – коли плоди вже дозрівають. У цей час не можна використовувати системні препарати, та й контактні небажані. Але й найагресивнішій гусені можна дати раду. 

Гусениця: обличчя томатного ворога

Насамперед слід нагадати, що гусениці – це личинки метеликів. Цього року найпоширеніші – гусені совки, нічного товстенького метелика. Якщо побачили такого – будьте уважні: відкладе вам «хробаків», і страждайте потім.

Що стосується гусениці совки – то відрізнити її від інших  доволі просто: якщо її потривожити, вона згортається калачиком. Довжина їх – до 3 см,  забарвлення змінюється від зеленого до коричневого, а жеруть вони все – не  тільки листя та плоди томатів, а й  люцерну, буряк, кукурудзу, тютюн, сою, картоплю, горох, ріпу, баклажани, кавуни, конюшину, яблуню, айву, виноград, навіть дуб, в’яз, жовту акацію та навіть хризантеми. Звісно, на томатах можна виявити й інших гусениць, але ці – найнебезпечніші. 

Якщо ви проігнорували совку в період цвітіння, гусениці перетворяться на метеликів і дадуть життя другому поколінню, яке із задоволенням ласує помідорами –  прогризені ходи в плодах красномовно покажуть городнику, хто на ділянці господар.

Для боротьби з гусінню на помідорах можна використовувати кілька способів. За допомогою інсектицидів можна позбутися шкідників за одну обробку. Але використовувати хімічні препарати в період дозрівання плодів небезпечно, оскільки отрута може потрапити в їжу. Якщо на рослині з’явилися перші помідори, варто використовувати народні методи або інсектициди на біологічній основі. Вони не такі ефективні, але безпечні для людини.

Біологічна зброя проти гусениць

Препарати  на біологічній основі можна використовувати кілька разів за сезон. Вони безпечні для людини, не отруюють плодові культури й не викликають звикання у комах. Органічні препарати для захисту рослин від гусені: «Лепідоцид» (він відлякує метеликів і швидко вбиває гусениць),  «Актофіт», «Біоcтоп», «Вертицилін» (виготовляється на основі токсичного для комах гриба). Він швидко знищує метеликів і гусениць білокрилки. 
Томати після обробки біоінсектицидами можна збирати через кілька днів. Але потрібно уважно дивитися на інструкцію та дотримуватися її. 

Народні рецепти проти шкідників томатів

За допомогою підручних засобів можна приготувати ефективний розчин проти шкідників. Відлякують такі спеції, як сіль або гірчиця. Також зменшити пошкодження від гусениць можна, отруївши шкідників концентрованим настоєм трав. 

  • Сольовий розчин.  400 г кухонної солі розчиніть в 5 л води. Щоб сіль довше трималася на поверхні рослини, в суміш можна додати стружку з господарського мила. Засобом обробляють листя як із зовнішнього, так  і з внутрішнього боку. 
  • Гірчичний розчин.  На відро окропу потрібно 100 г гірчичного порошку. Висипте, ретельно перемішайте, дайте настоятися 48 годин. Обприскайте рослини. 
  • Відвар з полину.  На 1 л окропу потрібно  100 г подрібненого бур’яну. Відвар настоюється 2 доби. Отриманий концентрат необхідно розвести водою в пропорції 1:10. 
  • Настій з тютюну. В одне відро окропу насипте  300 г тютюнового пилу та дайте настоятися добу.  Щоб настій довше протримався на листках, додайте  третину кускового господарського мила. 
  • Часникова вода. Часник діє згубно на гусінь. Для приготування розчину необхідно подрібнити 700 г стрілок рослини та залити їх 1 л гарячої  кип’яченої води. Настій тримати в закритій тарі протягом тижня. На відро води необхідно використовувати 50 г концентрованого настою. Засобом можна обприскувати помідори раз на 10 днів.

Раніше ми писали, як боротися з фітофторою томатів підручними засобами.

Також  ми писали, як позбутися попелиці народними засобами.