Поєднуємо приємне з корисним: королівські заслуги граната

29.11.2017 20:30 Корисно
фото: gastronom.ru фото: gastronom.ru
З короною на голові звання королівського фрукта отримати нескладно, але гранат його чесно заслужив.

Насправді гранат — це велика ягода, але ми звикли називати його фруктом, то й, розповідаючи про нього, будемо вживати це слово. Свою назву він отримав від латинського granatus — зернистий. У Німеччині та Італії його називають зернистим яблуком. Це неспроста — існує повір’я, що біблейським райським яблуком, яким спокусилися Адам і Єва, був саме плід граната.
З давніх часів гранат називали королем фруктів — за легендою, саме гранат з його вінчиком на верхівці підказав людям форму королівського головного убору. У наші часи до титулу короля додалася репутація суперфрукта — за надзвичайно корисні властивості.

Добра репутація

Гранат — це не тільки смачний фрукт, а ще й цілий вітамінно-мінеральний комплекс. Адже в ньому є все необхідне для повноцінної роботи організму. Причому в діло йде не тільки багата на корисні вітаміни й мінерали м’якоть, а й кісточки, і шкірка, і квіти, і кора рослини: з них роблять різні лікарські препарати, настойки та відвари для лікування малокрів’я, діареї, стоматиту, кон’юнктивіту, опіків та інших захворювань.

фото: o-krohe.ru

Плоди граната містять вітаміни С, В6, В12, Р, клітковину, мінеральні речовини та мікроелементи: кальцій, магній, калій, марганець, фосфор, йод, залізо, натрій. Також у його м’якоті містяться необхідні організму людини амінокислоти, які є будівельним матеріалом для клітин (запобігають їх старінню). Багатий плід цієї рослини й на дубильні речовини, завдяки яким він має дезінфікувальну дію. Регулярне вживання граната виводить радіацію з організму і сповільнює розвиток ракових пухлин. Корисний фрукт і при застуді: його сік вгамує спрагу, підвищить імунітет, допоможе знизити високу температуру, полегшить кашель. А хворими на ангіну він використовується як протизапальний засіб. Гранатовий сік допомагає людям із захворюваннями серцево-судинної системи. Гранат знижує рівень цукру у крові, тому показаний хворим на цукровий діабет. Також він використовується як освіжаючий і знеболювальний засіб, допомагає покращити апетит і нормалізувати роботу шлунково-кишкового тракту, має в’яжучі властивості (незайве при діареї).
Обпеклися? І тут на допомогу прийде гранат — змажте розведеним соком поверхню ураженої ділянки. Найвідоміша властивість граната — боротьба з анемією, адже він сприяє утворенню еритроцитів і виробленню гемоглобіну, є чудовим біогенним стимулятором (захисні й адаптивні реакції). Запобігає розвитку катаракти, зміцнює кістки і м’язи, допомагає знизити рівень шкідливого холестерину, полегшує стрес. Сік граната також рекомендується вживати при хворобах печінки, нирок, легень.

Не соком єдиним

Багато хто не любить гранат через те, що в ньому хтозна-скільки кісточок. Але скільки ж у них користі! Цінні властивості кісточок обумовлені високим вмістом у них вітаміну Е та поліненасичених кислот. Перемелені зернятка фрукта допомагають знімати головний біль і знижувати тиск. Також вони чудовий стимулювальний засіб для «лінивого» кишечнику та джерело цінної гранатової олії, яка сприяє гормональній активності організму, її використовують і в косметології. Із зерен граната роблять сік, який має сечогінний ефект, відповідно, корисний для нирок і печінки. А ще це хороше знеболювальне і протизапальне. Допомагають кісточки і при зубному болю, приміром, такий засіб: 4 ст. л. гранатових зерен змішати з 2 ст. л. рідкого меду, залишити суміш на 10 хвилин, затим повільно добре розжувати, щоб уся порожнина була оброблена гранатово-медовою слиною. Утриматися від приймання їжі і води 20 хвилин.
Не варто забувати і про корисні властивості перетинок, які розділяють зерна граната. Вони допомагають урівноважити нервову систему, зняти тривогу, збудження, позбутися безсоння. Їх можна підсушити і додавати в чай, а можна просто жувати.

фото: takprosto.cc

Шкірка граната теж вельми корисна. Головний її ефект — це в’яжуча дія, яку використовують при розладах кишківника і для загоєння ран. При опіках добре посипати уражене місце порошком з подрібненої шкірки, попередньо змочивши її соком граната — рана загоїться швидше. Використовується шкірка як протизапальний і дезінфікувальний засіб при лікуванні захворювань горла і всієї порожнини рота (полоскання).

Кому не можна

Однак при всіх позитивних якостях цього фрукта є і мінуси. Гранат не рекомендується вживати людям, які страждають на гастрит і підвищену кислотність шлункового соку, схильні до частих алергій. Гранатові кісточки протипоказані при виразковій хворобі, ентериті, панкреатиті, при геморої і хронічних запорах. Не можна його давати дітям до року. І в будь-якому разі гранатовий сік рекомендують пити розбавленим водою, бо кислий сік роз’їдає стоншену емаль зубів. Користь і шкода цього фрукта в кожній конкретній ситуації можуть бути оцінені тільки лікарем.

Які гранати «правильні»

Плоди мають бути щільними й сухими зовні і соковитими всередині. Якщо вони м’які, то або пошкоджені при транспортуванні, або підморожені. Шкірка дозрілого граната має бути підсушеною і трохи обтягувати зерна, а якщо вона гладка, а ямочка, де була квітка, зеленувата, значить, фрукт зірвали завчасно.

Чистимо швидко

Робимо на верхівці граната надріз у вигляді Х, поміщаємо фрукт у велику чашку або глибоку тарілку з водою (вона допоможе уникнути розкидання ягід і бризок від ягід в обличчя), ставимо пальці в центрі Х і легко знімаємо шкірку. Тепер акуратно зчищаємо ягоди зі шкірки, не виймаючи плід з води: вони опустяться на дно, а мембранки спливуть. Коли будете розділяти гранат на маленькі частини, щоб дістатися ягід, тримайте його ягодами вниз. Мембранки, що спливли, можна прибрати ситечком, а воду злити.

Рецепт до столу

Корисні якості граната складно переоцінити. Він діє позитивно практично при всіх захворюваннях. А якщо врахувати те, що він ще й смачний! З ним можна приготувати дуже багато ласих, а головне, корисних страв. Щоправда, це багатство вітамінів (у такій великій кількості) зберігається тільки у свіжому фрукті. Тому при приготуванні варто це врахувати.

Салат з гранатовими зернами

Цей вітамінний салат буде хорошим доповненням до будь-якої м’ясної страви або маринованого оселедця. Мінімум інгредієнтів, мінімум зусиль, а результат дивовижний.

фото: povar.ru

Знадобляться: гранат — 1 шт., цибуля ріпчаста — 2 шт., яблуко — 1–2 шт., лимон — 1 шт., цукор — 2/3 ст. л., сіль — 2 щіпки, олія оливкова — 1 ст. л.
Очистити й нарізати цибулю, обпарити її окропом, щоби зняти гіркоту і гостроту. Перекласти цибулю в салатник, додати туди нарізане тонкими брусочками яблуко та зерна граната. Полити лимонним соком, додати сіль і цукор, оливкову олію і все це перемішати. Салат готовий.

Ксенія Новак, кореспондент