Ранній врожай замість бур’янів: що посадити на городі на зиму

23.09.2024 16:20 Корисно
Фото: ogorod.ua Фото: ogorod.ua

Осінь – час не тільки збору врожаю, а й сезон підзимового садіння рослин. Традиційно ми саджаємо часник і цибулю – переваги таких посадок давно відомі городникам. Але це не єдині культури, з яких можна отримати ранній врожай. 

Ще одна важлива культура для садіння восени – морква. Як тільки температура опуститься до +2...+4, можна сіяти цю культуру – і навесні на грядці вас очікуватимуть якісні проростки. Досвідчені городники радять загорнути насіння так, щоб над ним був шар у 3–4 сантиметри. 

Для зимового садіння підійдуть такі культури, як буряк, редис, ріпа, капуста, різноманітна зелень.

Увага! 
Для запобігання підмерзанню варто в разі стійких холодів вкрити грядки ялиновими гілками або соломою: вони утримають сніг на місці садіння і захистять рослини.

Можна вдатися до експерименту – посадити на зиму картоплю. Але при цьому варто дотримуватись особливостей технології та відвести для цього невелику ділянку – адже погода в нас непередбачувана. 

Переваги озимого садіння картоплі

  1. Оптимальна вологість: восени вона сприяє швидкому утворенню міцного й розгалуженого кореневища. Щойно навесні ґрунт прогріється – в ріст іде надземна частина. 
  2. Більш ранній урожай: картоплею, посадженою восени, зазвичай можна починати ласувати раніше, ніж ранніми сортами, кинутими в землю весною. 
  3. Менше шкідників: зокрема, в цей період втрачає свою активність дротянка, яка псує плоди картоплі, та й колорадський жук ще не встигає активізуватися. 

Особливості технології: 

  •  Саджати озиму картоплю потрібно перед самісінькими заморозками, щоб вона не встигла прорости.
  •  Це має бути сонячне місце. Звісно, взимку в цьому мало сенсу. Але навесні там швидше танутиме сніг, відповідно – нагріватиметься ґрунт і стимулюватиме ріст рослин.
  •  Не забудьте підживити землю. Наприклад, можна внести компост або просто сухе листя. Але робити це потрібно хоча б за два тижні до садіння картоплі.
  •  Щоб мінімізувати ризик контакту зі шкідниками та хворобами, фахівці радять обирати для садіння місце, де кілька останніх років не було картоплі. Найкращими попередниками для озимої картоплі будуть горох, квасоля або шпинат.
  •  Озиму картоплю саджати слід глибше, ніж весняну, – приблизно на глибину в 20 см. Це збільшує її шанси пережити зиму. Відстань між кущами має бути 20–30 см.
  •  Перед садінням ґрунт потрібно добре розпушити. Картоплю слід ретельно засипати землею і злегка підгорнути рядки. 
  •  Зверху розкласти шар мульчі (найкраще, з кори – взимку він захистить бульбу від холоду, а під час танення снігу зберігатиме вологу в ґрунті). Коли навесні температура стабілізується, мульчу важливо прибрати – це дозволить ґрунту швидше прогрітися.

Безумовно, все це потребує додаткових зусиль, та й залежність від погоди ніхто не скасовував, але винагородою за певний ризик у цьому експерименті вам буде молоденька смачна картопелька навесні. 

Раніше ми писали також, як позбутися гусені у помідорах 

Ще ми писали,  як боротися з фітофторою томатів підручними засобами.

 

Автор:
Ірина Мнішек