Реанімуємо печінку після свят: рецепти напоїв та страв
Смажене, жирне, гостре, алкоголь – яка печінка це витримає? Тож після свят потрібно подбати про нашого головного очищувача організму – адже саме печінка страждає від святкових надмірностей першою.
Найоптимальніша можливість якомога швидше очистити свій організм завжди поруч – як це не банально, але більше пити! Але пити – це не обов’язково тільки воду. Серед інших напоїв є такі, що підтримають нашу печінку, а є і її вороги. Приміром, обов’язково виключіть зі свого раціону тимчасово каву – замініть її чаєм або трав’яними відварами.
Корисні післясвяткові напої
Чай з імбиром. На 200 мл води візьміть 1 см (це середній показник) кореня імбиру. Можна й більше – залежить від ступеня насиченості, який вам до вподоби. Відріжте потрібну кількість імбиру, очистьте шкірку, подрібніть будь-яким способом. Залийте імбир окропом і дайте настоятися 5–7 хвилин.
Чай з корицею та апельсином. Апельсин, нарізаний кружечками, покласти у велику чашку, засипати корицею і залити свіжозавареним чаєм (чорним або зеленим – залежно від смаку). Настояти п’ять хвилин, і можна пити.
Чай з корицею та імбиром. Всипте в каструльку 1 ст. л. тертого імбиру та 1 ч. л. меленої кориці (або ж 1 паличку цілої кориці), залийте 1 л води, доведіть рідину до кипіння, після чого потримайте на слабкому вогні ще 5 хвилин. Потім зніміть посудину, дайте чаю настоятися (близько 30 хвилин), і можете пити. За бажання до інгредієнтів можна додати 1 ст. л. зеленого чаю або сушеної м’яти.
Рятуємо печінку салатами
Крім поповнення запасів рідини, забезпечте організм великими порціями овочів (переважно сирих або злегка відварених). Фаворитом тут є капуста (будь-яка), а ще – гарбуз, огірки, шпинат, буряк, морква.
Допоможуть підтримати печінку продукти, які покращують роботу кишківника: висівки, бобові, горіхи, гриби, сухофрукти, хліб з борошна грубого помелу, каші (перлова, ячна, гречана, вівсяна крупи, пшоно), чорнослив, курага, сливи, груші, фініки, інжир.
Серед прянощів обов’язковою в цей період є куркума, а крім неї – кмин, коріандр і фенхель.
Спробуйте приготувати один із цих салатів.
Червоний салат «лікувальний»
Знадобляться:
- капуста червонокачанна – 0,5 качана;
- цибуля червона – 1 шт.;
- перець солодкий червоний – 0,5 шт.;
- лимонний сік – 1 ст. л.;
- аджика гостра – 1 ч. л.;
- олія – 2 ст. л.;
- цукор – 1 ч. л.;
- сіль – на смак.
Усі складові цього салату слід нарізати дуже тонко. Цибулю нарізати півкільцями, збризнути лимонним соком і залишити маринуватися, поки підготовляються інші інгредієнти.
Солодкий перець нарізати соломкою, капусту дрібно нашинкувати.
Покласти капусту в салатник, посолити і пом’яти руками. Потім додати цибулю, солодкий перець, аджику, добре перемішати, посипати цукром і ще раз перемішати.
Скуштувати та, якщо потрібно, додати ще лимонного соку й солі. Приправити салат олією – і він практично готовий, бажано тільки дати трохи постояти перед тим, як подавати.
Салат з буряка «Пікова дама»
Знадобляться:
- буряк – 1 шт.;
- горіхи волоські – 35 г;
- чорнослив – 35 г;
- огірки солоні – 1 шт.;
- яблука – 1 шт.;
- сметана – 80 мл;
- часник – 2 зубчики.
Огірки дрібно нарізати. Чорнослив залити теплою водою та дати постояти близько 10 хвилин, після чого воду злити.
Сухофрукти обсушити, видалити кісточки та нарізати чорнослив соломкою.
Буряк натерти на грубій тертці. Часник пропустити крізь часничницю.
Очищені яблука натерти на грубій тертці. Горіхи злегка обсмажити в духовці та потовкти або подрібнити в блендері.
Всі підготовлені продукти з’єднати, перемішати й заправити сметаною (як варіант – оливковою олією). Посипати салат подрібненими горіхами та подавати до столу.
Можете скористатися також рецептами зимових салатів із селерою.
Також ми писали про різноманітні здатності вівсянки.
Читайте також:
Як правильно сушити зимове взуття: поради та рекомендації