Рецепти воєнного часу: якщо немає хліба
Українська «підпалка»: хліб без яєць та дріжджів
Це – старовинний і водночас найпростіший український рецепт для лихих часів, і для нього потрібен мінімум продуктів. Але хліб ця страва замінить.
Знадобляться:
Борошно – 2,5 склянки;
Вода – 1 склянка;
Сіль – 0,5 ст. л;
Олія – 2 ст. л.
Спосіб приготування
Борошно замішати з водою, додати сіль. Дати постояти півгодини.
Потім зробити одне обминання тіста і дати постояти ще 30–40 хвилин, щоб клейковина розійшлася.
Після цього відрізати шматочок і тоненько розкачати його, як на лаваш. Обсмажити на сковороді без олії на середньому вогні з обох боків.
У «підпалку» можна загортати будь-які продукти або їсти її замість хліба.
Рецепт домашньої паляниці від Євгена Клопотенка
Цей рецепт для тих, хто може вимовити його назву правильно.
Знадобляться:
Борошно – 500 г;
Будь-який кисломолочний продукт або вода – 400 мл;
Сіль – 1 ч. л.;
Сода – 1 ч. л.
Спосіб приготування
У миску насипати борошно, сіль і соду. Добре розмішати, щоб сода розійшлася по всьому борошну.
Залити кисломолочкою. Якщо її немає, можна замінити водою з оцтом, щоб погасити соду. Перемішати суміш, щоб борошно просочилося рідиною, – на це потрібно 1-2 хвилини.
Викласти масу на посипаний борошном стіл і сформувати плоский чотирикутник. Потім скласти його конвертиком і заокруглити.
На деко розстелити пергамент, змастити його олією. Випікати треба 20–30 хвилин за температури 200 градусів.