Рецепти з гарбуза: як додати у своє життя барв, смакоти, здоров’я та краси

26.09.2024 18:20 Корисно
Фото: life.pravda.com.ua Фото: life.pravda.com.ua

Гарбуз – не просто яскрава осіння декорація, а й справжнє джерело здоров’я та вітамінів. Його соковита м’якоть і смачне насіння здавна цінувалися за свої лікувальні властивості. З ним можна раціонально харчуватися, схуднути та навіть – жінкам стати гарнішими.

Чому гарбуз корисний

Гарбуз впливає на організм людини різнобічно завдяки тому, що є справжньою скарбницею вітамінів і мінералів. 

  • Здоров’я серця. Завдяки високому вмісту калію та магнію гарбуз допомагає знизити ризик серцево-судинних захворювань.
  • Міцний імунітет. Вітаміни А і С, що містяться в гарбузі, зміцнюють імунну систему та допомагають організму боротися з інфекціями.
  • Здоров’я очей. Бета-каротин, який перетворюється на вітамін А, необхідний для хорошого зору і допомагає запобігти розвитку макулярної дегенерації (хронічного захворювання сітківки ока).
  • Здоров’я шкіри. Антиоксиданти, що містяться в гарбузі, захищають шкіру від пошкоджень, спричинених вільними радикалами, і допомагають зберегти її молодість.
  • Здоров’я сечовидільної системи. Гарбуз має сечогінну дію, що допомагає виводити з організму зайву рідину та токсини.
  • Здоров’я травлення. Клітковина, що міститься в гарбузі, покращує перистальтику кишківника й запобігає запорам.


Увага! Попри велику кількість корисних властивостей, гарбуз може мати деякі протипоказання. Індивідуальна нестерпність, цукровий діабет і захворювання шлунково-кишкового тракту, – це основні стани, за яких слід обмежити споживання гарбуза.

Наводимо красу з гарбузом 

Чому гарбуз такий корисний для шкіри? Він містить велику кількість води, що допомагає зволожити шкіру, зробити її більш пружною та еластичною.
Вітаміни A, C, E, а також цинк і залізо, що містяться в гарбузі, живлять шкіру, стимулюють вироблення колагену та сповільнюють процеси старіння.
Антиоксиданти в гарбузі нейтралізують шкідливий вплив вільних радикалів, захищаючи шкіру від передчасного старіння й зовнішніх подразників.
Гарбуз має протизапальну дію, що допомагає заспокоїти подразнену шкіру та зняти почервоніння.
Маски з гарбуза допомагають освітлити пігментні плями та вирівняти тон шкіри.

Косметичні маски з гарбуза для обличчя

  • Для сухої шкіри. Змішайте пюре з гарбуза з медом і оливковою олією. Нанесіть маску на очищену шкіру обличчя на 15–20 хвилин, потім змийте теплою водою.

  • Для жирної шкіри. Змішайте гарбузове пюре з вівсяними пластівцями та натуральним йогуртом. Нанесіть маску на шкіру обличчя на 20–25 хвилин, потім змийте теплою водою.
  • Для проблемної шкіри. Змішайте пюре з гарбуза з медом і корицею. Нанесіть маску на проблемні ділянки шкіри на 15 хвилин, потім змийте теплою водою.

Маски с гарбуза для волосся 

Маски з гарбузом живлять волосяні цибулини, зміцнюють волосся й стимулюють їх ріст, роблять волосся м’яким, блискучим і слухняним. Протизапальні властивості гарбуза допомагають зменшити свербіж і лущення шкіри голови.
Приготуйте пюре з гарбуза: зваріть або запечіть гарбуз до м’якості, а потім протріть його крізь сито або збийте блендером.
В залежності від типу шкіри або волосся додайте до гарбузового пюре мед, олію, йогурт, вівсяні пластівці, яйце або інші компоненти.
Нанесіть готову маску на очищену шкіру обличчя або волосся.
Через 15–20 хвилин змийте маску теплою водою.

Пам’ятайте, що домашня косметика з гарбуза – це натуральний і безпечний продукт, але для досягнення стійкого ефекту рекомендується використовувати її регулярно.

Як схуднути з гарбузом 

Чому гарбуз допомагає схуднути?

  • Низька калорійність. Гарбуз містить мало калорій, що дозволяє насолоджуватися великими порціями, не побоюючись за фігуру.
  • Високий вміст клітковини, яка надовго забезпечує відчуття ситості, прискорює метаболізм і сприяє нормалізації роботи шлунково-кишкового тракту.
  • Велика кількість води в гарбузі сприяє виведенню токсинів з організму та зменшенню набряків.
  • Вітаміни, мінерали та антиоксиданти, що містяться в гарбузі, зміцнюють імунітет, покращують загальне самопочуття і допомагають організму ефективніше спалювати жир.

Гарбуз можна вживати в різних видах. У свіжому вигляді – додавати до салатів та смузі. Його можна варити, тушкувати, запікати, готувати соки, а пюре з гарбуза стане за основу для приготування супів і доповнення до каш. Насіння гарбуза можна смажити, додавати в салати або випічку. 

Спробуйте включити гарбуз до свого раціону і переконайтеся в його користі самі.

Приблизний раціон з гарбузом для схуднення: 

Сніданок: гарбузове пюре з вівсянкою або сиром.
Обід: гарбузовий суп-пюре або запечений гарбуз з овочами.
Вечеря: гарбузові оладки з овочевим салатом.
Перекуси: смузі з гарбузом, горіхами та молоком.

 «Гарбузовий» раціон: харчуємося раціонально та з користю

Гарбузовий крем-суп

Знадобляться: 

500 г гарбуза;
1 цибулина;
1 зубчик часнику;
1 л овочевого бульйону;
сіль, перець на смак;
середина імбиру (за бажання);
зелень для подавання на стіл.

Розігріти оливкову олію в каструлі, додати цибулю і часник, обсмажити до золотавого кольору.
Додати нарізаний кубиками гарбуз, імбир і обсмажувати ще кілька хвилин.
Залити овочевим бульйоном, довести до кипіння і варити до готовності гарбуза.
Збити суп блендером до однорідної консистенції, посолити, поперчити.
Подати зі свіжою зеленню.

Запечений гарбуз зі спеціями

Знадобляться:

500 г гарбуза;
100 г сиру фета (за бажання);
2 ст. л. оливкової олії;
сіль, перець, сушений орегано на смак.

Розігріти духовку до 200 градусів.
Нарізати гарбуз на скибочки, змастити оливковою олією, посолити, поперчити, посипати орегано, потримати 15–20 хвилин.
Викласти на деко й запікати 20–25 хвилин до м’якості.
Посипати сиром фета і подавати гарячим.

Гарбузові оладки

Знадобляться:

200 г пюре з гарбуза;
1 яйце;
50 г борошна цільнозернового;
1 ч. л. розпушувача;
сіль, перець на смак.

Змішати всі інгредієнти до однорідної маси.
Випікати оладки на розігрітій сковороді з невеликою кількістю олії до золотистої скоринки.

Раніше ми писали, як приготувати на зиму «засніжені» помідори та оригінальні мочені яблука

Також ми радили, що  приготувати з дрібної картоплі