Саджаємо часник під зиму: шість корисних порад

23.10.2024 17:20 Корисно
Фото: zmz.co.ua Фото: zmz.co.ua

Погода останніми роками непередбачувана, тому посадка часника під зиму потребує більшої уваги та «підстрахувань».

  1. Термін посадки. Хороший показник – ранкова температура ґрунту, яка кілька днів має бути не вищою за 14...15 °С. А температура повітря має бути в межах 5... 7 °С.
  2. Куди садити часник. На ті місця, де раніше були цибулинні, – у жодному разі, бо шкідник у них один. Найкращі попередники – огірки, томати, капуста чи бобові культури.
  3. Як готувати ґрунт для посадки. У вологий ґрунт на 1 кв. м потрібно внести: пів відра перегною, пів відра перепрілої тирси, 1 літрову банку деревної золи, 1 літрову банку подрібненого курячого посліду, а якщо ґрунт кислий – додати 1 літрову банку вапна гашеного. Добрива рівномірно розкидати по поверхні ґрунту та загребти граблями.
  4. Часник (краще – з фіолетовим кольором лушпиння, він більш морозостійкий) поділити на зубчики. Слід обробити їх у соляному розчині (3 ст. л. на 5 л води, потримати дві-три хвилини) або занурити в розчин мідного купоросу (1 ч. л. на 10 л води) та дати обсохнути.
  5. З урахуванням непередбачуваності погоди озимий часник краще висаджувати на різну глибину: один ряд – на 4 см, інший – на 8 см (від вершини зубка). Відстань між рядами 25 см, у ряді – 10–15 см.
  6.  Пізно восени посадки часнику мульчують перегноєм або дозрілим компостом шаром у три сантиметри, зверху покривають опалим листям шаром до п’яти сантиметрів. 

Раніше ми писали, як правильно збирати та зберігати зимові яблука 

Також ми писали про те, як легко видалити скалку 

Автор:
Ірина Мнішек