Сир корисний, але може і зашкодити
Елементарно…
Спочатку про те, що лежить на поверхні. По-перше, бувають такі хвороби, коли сир не показаний з медичних причин, такі ситуації ми не розглядатимемо, це — справа спеціалістів.
По-друге, сир не містить лактозу, тому його можуть вживати навіть люди з алергією на молоко — і це добре. Але цілком можлива індивідуальна його непереносимість.
Сир відноситься до продуктів, що швидко псуються, у ньому дуже швидко розвиваються кишкові палички. Вони можуть викликати інфекційне захворювання кишечника або отруєння. Тому, щоб не отруїтися сиром, важливо стежити за терміном його придатності.
Причому, чим натуральніше сир, тим швидше він втрачає свою свіжість і користь.
Будемо знати
Але, виявляється, навіть якісний «чистий» сир може бути небезпечним.
Сир — продукт білковий. Якщо не обмежити його у своєму раціоні, то надлишок білка може згубно вплинути на нирки.
Часте вживання жирного сиру може підвищити рівень холестерину. Така ситуація сприяє розвитку атеросклерозу та ожиріння.
Наскільки корисним чи шкідливим буде сир, залежить і від того, коли саме його їсти. Організм людини добре сприймає цей продукт протягом усього дня, але час, коли його варто їсти — ранку, до 11.00, або після обіду, 16.00–17. 00. На ніч перед сном від сиру краще відмовитися, оскільки він буде довго перетравлюватися, що не надто корисно для організму навіть здорової людини. Сир на ніч може принести деяку користь тільки тоді, коли ви хочете збільшити м’язову масу.
Дорослій людини краще їсти сир порціями у 100 г не частіше 3 разів на тиждень, дітям вистачить 2–3 рази. Якщо хочеться ласувати цим продуктом щодня, доведеться зменшувати порції.