Смачна вечеря: страви з рису на будь-який смак

15.02.2020 08:00 Корисно
фото joinfo.ua фото joinfo.ua
З рису можна готувати що завгодно, він сам собою доволі поживний та корисний, а в поєднанні з іншими продуктами виходять дуже смачні страви.

Рис з курячим фаршем, тушкований у сметанному соусі


фото russianfood.com

Знадобляться:
фарш курячий – 250 г,
рис – 200 г,
цибуля ріпчаста – 1 шт.,
морква – 1 шт.,
сметана – 100 г,
вода – 250 мл,
олія – для смаження,
сіль, чорний мелений перець – за смаком.

Цибулю і моркву почистити, цибулю дрібно порізати, моркву натерти на крупній тертці. Розігріти в сковороді невелику кількість олії і обсмажити овочі протягом 2–3 хвилин до м’якості. Потім додати курячий фарш і обсмажити разом з овочами, помішуючи, ще 3–5 хвилин, трохи посолити і поперчити. Накрити кришкою, трохи зменшити вогонь і готувати ще приблизно 2 хвилини. Промити ретельно рис і рівномірно викласти його поверх фаршу з овочами, залити водою, знову накрити кришкою і готувати на маленькому вогні 15–20 хвилин, рис повинен стати м’якішим. Якщо рис ще залишається твердим, можна додати трохи води. Потім додати сметану, розрівняти її по рису і тушкувати під кришкою ще 3–5 хвилин. Вимкнути вогонь, дати настоятися страві 7–10 хвилин, перемішати і можна подавати її на стіл.

Рисова запіканка з печерицями


фото russianfood.com

Знадобляться:
рис (пропарений) – 250 г,
печериці – 300–400 г,
цибуля ріпчаста – 1 шт.,
часник – 2–3 зубчики,
борошно – 20 г,
вода – 230 мл,
олія – для смаження і змащування форми,
зелень (будь-яка) – кілька гілочок,
сіль, чорний мелений перець – за смаком.

Рис промити і відварити до готовності в підсоленій воді. Цибулю почистити і дрібно порізати, часник подрібнити ножем. Гриби помити, обсушити і порізати тонкими пластинками. Розігріти в сковороді олію і обсмажити на ній спочатку до прозорості цибулю і половину часнику, потім додати гриби і готувати ще кілька хвилин, у кінці приготування посолити і поперчити. Половину грибів відкласти в тарілку, а до решти додати борошно, злегка обсмажити, помішуючи, потім влити воду і готувати до загущення соусу. Додати дрібно порізану зелень, другу половину часнику, за потреби посолити, перемішати і прибрати з вогню.
Невелику форму для запікання змастити олією і викласти рівномірно половину відвареного рису, розрівняти. Зверху розкласти половину обсмажених з цибулею грибів. На гриби – шар рису, що залишився, а на нього рівномірно розподілити грибний соус. Запікати в розігрітій до 180–190 градусів духовці приблизно 25–30 хвилин. Подаючи на стіл, додатково можна ще посипати порізаною зеленню.

Капуста з рисом, тушкована в томатному соусі


фото russianfood.com

Знадобляться:
капуста – 600–700 г,
цибуля ріпчаста – 1 шт.,
морква – 1 шт.,
рис – 100 г,
томатна паста – 1–2 ст. л.,
часник – 1 зубчик,
зелена цибуля – 2–3 пера,
петрушка (свіжа) – кілька гілочок,
коріандр мелений – 1 щіпка,
паприка – за смаком,
сіль, чорний мелений перець – за смаком,
олія – для смаження.

Капусту порізати великими скибочками, не шинкувати. Ріпчасту цибулю і моркву почистити, цибулю дрібно порізати, моркву порізати кружальцями. Зелену цибулю подрібнити. На олії спочатку обсмажити до прозорості цибулю, потім додати моркву і готувати ще 2–3 хвилини. Коли морква стане м’якою, додати порізану зелену цибулю, а через хвилину порізану капусту і смажити, помішуючи, до зарум’янювання капусти. Томатну пасту розвести в невеликій кількості води. У сковороду до овочів всипати промитий рис, томатну пасту, спеції, сіль і мелений перець, перемішати, залити 200 мл гарячої води, перемішати, довести до кипіння, накрити кришкою і тушкувати на маленькому вогні приблизно 20–30 хвилин. Потім вимкнути вогонь, додати подрібнений часник і порізану зелень, перемішати і можна подавати на стіл.