Що можна зробити із зеленими помідорами

12.10.2024 11:50 Корисно
Фото: ukr.media Фото: ukr.media

Тепло остаточно закінчилося, але частка вашого врожаю томатів залишилася зеленою? Не переймайтесь: по-перше, частину з них можна примусити почервоніти, а по-друге, навіть із зелених томатів можна приготувати щось смачненьке на зиму. 

Як перетворити зелені томати на червоні

Не поспішайте викидати недозрілі зелені томати, адже існує простий та ефективний спосіб дозрівання помідорів за допомогою натурального газу, який виділяється бананами.

Перенесіть зелені помідори з вулиці до помешкання, де вони можуть дозрівати в теплі.

Покладіть їх до фруктового кошика чи великої миски. Додайте до помідорів кілька бананів. Зрілі банани виділяють природний газ етан, який стимулює процес дозрівання, змушуючи помідори ставати червоними.

Щоб максимізувати ефект від газу, накрийте миску рушником або плівкою. Це допоможе зберегти етан навколо помідорів і прискорити їх дозрівання.

Періодично перевіряйте помідори, щоб контролювати процес дозрівання. Зазвичай у разі використання цього методу вони почервоніють за декілька днів.

Квашені зелені помідори з гірчицею 

Це осіння закуска, яка готується за 7 днів. Помідори в ній завжди вражають своїм пікантним смаком і хрусткою текстурою. Зелені помідори мають природну щільність, яка ідеально підходить для заквашування, а додавання гірчиці робить смак особливо яскравим і незвичним. 

Знадобляться: 

  • 1 кг зелених помідорів;
  • 1 л води; 
  • 2 ст. л. солі;
  • 1 ст. л. гірчичного порошку;
  • 3–4 зубчики часнику;
  • листя смородини, вишні або хрону – для аромату.

Останні  помідори з грядки чудово підійдуть для квашення. Гірчиця не лише надає страві пряного смаку, а й допомагає запобігти розвитку небажаних бактерій під час ферментації. Це робить процес квашення безпечнішим і продовжує термін зберігання закуски.

Помийте помідори та зробіть кілька невеликих проколів виделкою, щоб розсіл краще вбирався. Приготуйте розсіл, розчинивши сіль і гірчичний порошок у воді. У стерилізовану банку покладіть шар листя, потім помідори, часник, і залийте їх гарячим розсолом.

Накрийте банку тканиною і залиште за кімнатної температури на 3–5 днів. Після цього перемістіть її в холодильник або підвал для зберігання. За тиждень помідори будуть готові до вживання.

Варення із зелених помідорів з лимоном

Таке варення – ароматна й солодка смакота. Ви можете приготувати його з недостиглих томатів, які мають м’ясисту частину. Лимон додасть страві кислинки та свіжості.

Знадобляться:

  • 1 кг зелених помідорів;
  • 2 лимони середнього розміру;
  • 4 склянки по 250 г цукрового піску;
  • 0,5 чайної ложки ваніліну.

Зелені томати помийте під проточною водою, обсушіть. Зробіть на кожному помідорі хрестоподібний надріз біля плодоніжки і опустіть на 30 секунд в окріп. Потім витягніть і облийте холодною водою.

Зніміть шкірку з помідорів, розріжте кожен на 4 частини і викиньте все насіння, залишивши тільки тверду частину.
Покладіть підготовлені шматочки в каструлю з товстим дном, додайте цукор і ванілін. Вичавте сік з лимонів і додайте його до томатів, усе перемішайте.

Поставте каструлю на вогонь і після закипання варіть на слабкому вогні близько години, час від часу помішуючи. Варення має стати густим і прозорим.

Гаряче варення розкладіть по стерильних банках і закрутіть стерилізованими кришками. Переверніть банки, утепліть, а після вистигання зберігайте в холодному місці.

Варення із зелених помідорів з апельсином і корицею

Для отримання аромату і відмінного смаку додамо в нього апельсин і корицю – тим більш, що обидва ці продукти дуже корисні.

Знадобляться:

  • 1 кг зелених помідорів;
  • 3 склянки цукрового піску по 250 г кожна;
  • 1 ч. л. меленої кориці;
  • 1 великий апельсин.

Зелені помідори промийте й обсушіть. Потім поріжте їх кубиками, перекладіть в емальовану каструлю. Засипте цукром, перемішайте, накрийте кришкою та залиште на 10 годин.

Апельсин помийте, обсушіть, зніміть з нього цедру за допомогою дрібної терки. Важливо не зачіпати білий шар, щоб варення потім не гірчило.

Покладіть цедру апельсина до настояних помідорів, знову перемішайте.

Поставте каструлю з варенням на плиту, увімкніть вогонь і після закипання варіть 10 хвилин, помішуючи. Після накрийте кришкою і залиште настоюватися на 6 годин.

З апельсина вичавте сік і додайте його у варення. Туди ж всипте корицю, знову добре перемішайте.

Поставте каструлю на плиту й варіть на слабкому вогні ще 30 хвилин, помішуючи. Якщо хочете отримати ніжний конфітюр, усю масу можна подрібнити блендером.

Гарячу масу розкладіть по стерилізованих банках, закрутіть стерилізованими кришками. Поставте остигати, накривши теплою ковдрою або шубою. Зберігайтев холодильнику, погребі або підвалі.

Раніше ми писали також, як законсервувати овочеві суміші на зиму

Також ми пропонувати цікаві рецепти страв з гарбуза та розповідали, як з ними можна стати стрункішою та гарнішою. 

Також ми радили, що  приготувати з дрібної картоплі