Що приготувати з моркви восени: оригінальні рецепти з «некондиції»
Незабаром прийде час копати моркву, і навіть у досвідчених господарів утворюється брак. Не засмучуйтесь: навіть з "некондиції" можна приготувати дуже смечні та цікаві страви.
Морква – один з найпопулярніших та корисних овочів, який став невід’ємною частиною нашого раціону. Цей оранжевий коренеплід багатий на вітаміни, мінерали та антиоксиданти, що робить його важливим продуктом для збереження здоров’я.
Користь моркви
- Багата вітамінами та мінералами. Містить вітамін А, К, С, В1, В2, В3, В6, фолієву кислоту, кальцій, калій, магній та інші корисні речовини, які покращують здоров’я шкіри, зору та зміцнюють кістки.
- Антиоксидантні властивості. Містить бета-каротин, який перетворюється в організмі на вітамін А, зміцнює імунітет та захищає клітини від пошкоджень вільними радикалами.
- Підтримка зору. Вітамін А в моркві допомагає підтримувати зорову функцію, запобігаючи нічній сліпоті та іншим проблемам з очима.
- Зниження ризику серцево-судинних захворювань. Регулярне вживання моркви допомагає знизити рівень холестерину в крові та підтримує здоров’я серця.
- Допомога шкірі. Бета-каротин підвищує вироблення колагену, що сприяє збереженню молодого вигляду шкіри та запобігає появленню зморшок.
- Покращення імунітету. Вміст вітамінів С та А сприяє підвищенню захисних функцій організму.
- Покращення травлення. Волокна в моркві допомагають підтримувати нормальну роботу шлунково-кишкового тракту і запобігають запорам.
Тому дивимось, як цей скарб можна використати, не втративши жодної вітамінки.
Салат «Морква та гранат»
Знадобляться:
- 2 великі моркви (натерті на терці)
- 1 гранат (зерна)
- 1/4 чашки нарізаних горіхів
- сіль та перець за смаком
- 2 ст. л. оливкової олії
- 1 ст. л. лимонного соку
Готувати цей салат дуже швидко та просто – за лічені хвилини.
Змішайте моркву, гранат та горіхи у великій мисці.
Додайте оливкову олію та лимонний сік, добре розмішайте.
Посоліть та поперчіть за смаком.
Подавайте як легкий салат або гарнір до основної страви.
Морква по-марокканському
Цей рецепт – з Північної Африки.
Знадобляться:
- 4 великі моркви
- 3 зубчики часнику
- 1 ч. л. гострої аджики
- 1 ч. л. оцту
- сік половини лимона
- 2 ст. л. олії
- 1 ч. л. паприки
- 1/2 ч. л. куміна
- 1 пучок кінзи
- сіль за смаком
Відваріть нечищену моркву майже до готовності – вона повинна стати м’якою, але не розвареною. Дайте охолонути.
Почистіть та наріжте моркву кружальцями товщиною 0,5 сантиметра. Поставте на вогонь сковороду, налийте олію, викладіть моркву, додайте всі приправи і часник, видавіть сік з половини лимона.
Перемішайте, підсоліть, додайте аджику і оцет, ще раз ретельно перемішайте.
Перекладіть моркву в салатницю. Наріжте і додайте до моркви кінзу, добре перемішайте.
Дайте страві охолонути і подавайте на стіл – морква по-марокканському готова!
«Скландраусіс» – латиські пиріжки з морквою
Скландраусіс – це старовинна страва латиської кухні. Іноді його називають «скландським пряником», хоча по суті він є пиріжком з картопляно-морквяною начинкою.
Знадобляться:
- 200 г моркви
- 200 г картоплі
- 1 яйце
- 170 г борошна
- 0,5 ст. води
- 120 г вершкового масла
- 2 ст. л. сметани
- 2 дрібки солі (в тісто та в начинку)
В окремому посуді відваріть картоплю та моркву.
Поки варяться овочі, приготуйте тісто. Влийте в миску воду, 2 ст. л. розтопленого вершкового масла, додайте дрібку солі та борошно. Замісіть тісто.
Варену картоплю і моркву розімніть у пюре – знову ж таки окремо, у двох посудинах, додаючи по столовій ложці вершкового масла та сметани. Посоліть за смаком.
Збовтайте яйце і вилийте по половині в обидві начинки, перемішайте добре.
Розділіть тісто на 10 шматочків. Розкатайте кожен у коржик і сформуйте бортики.
Спочатку викладіть на кожну заготівлю картопляну начинку, а поверх неї – начинку з моркви.
Розмістіть ваші скландраусіси на деку і випікайте 25–30 хвилин за температури 200 градусів.
Випічка виходить незвичайною, яскравою та дуже смачною.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Як правильно варити моркву
Для багатьох страв використовують варену моркву. Щоб отримати від неї максимальну користь, необхідно дотримуватися правил приготування.
- Найкориснішим вважається чистити моркву не до, а після варіння. Тоді в ній зберігається більше поживних речовин, до того ж чистити варену моркву набагато простіше.
- Сиру моркву слід класти в холодну воду і варити трохи більше 20 хвилин на невеликому вогні.
- Перевірити готовність моркви можна за допомогою звичайної зубочистки. Якщо вона легко проходить через найтовстішу частину овочу, то він готовий.
- Солити моркву слід після варіння під час приготування кінцевої страви (салату, супу, гарніру).
Читайте також:
Збираємо моркву: правила викопування та зберігання на зиму