Щоб малосольні огірки були хрумкі та пупирчасті: шість перевірених рецептів

22.07.2024 17:20 Корисно
Фото: ukr.media Фото: ukr.media

У банці, у пакеті, каструлі, за добу, за 3 години або за 15 хвилин – ми зібрали для вас декілька цікавих варіантів приготування малосольних огірків. Як завжди, різниця – в деталях і дрібницях, та саме від них залежить смак. Ваше головне завдання – обрати те, що вам до вподоби. 

Малосольні огірки в банці «класичні»

Знадобляться: 

  • огірки – скільки влізе в трилітрову банку, адже залежить від їх розміру
  • часник – 5 зубчиків; 
  • сіль – 3 столових ложки; 
  • кріп – невеликий пучок і 1-2 зонтики; 
  • вода – скільки забере.

Огірки помийте і зріжте у них кінчики з обох боків. У цьому способі замочувати їх необов’язково. 

На дно добре помитої банки покладіть кріп і очищений часник – зубчики можна розрізати на 2–3 частини. 

Щільно набийте огірки в банку так, як робите при маринуванні на зиму. Зверху покладіть кріп і всипте сіль. Залийте все це окропом, закрийте пластиковою кришкою. Добре потрусіть банку, щоб розподілити сіль, а коли охолоне, приберіть у холодильник.

Через 12–15 годин малосольні огірки можна подавати до столу.

Малосольні огірки у пакеті «тригодинні»

Знадобляться:

  • огірки – 1 кг;
  • кріп – 1 пучок;
  • часник – 3 зубчики;
  • сіль – 1 ст. л.;
  • гвоздика – 2 шт.;
  • запашний перець – 3 шт.; 
  • чорний молотий перець – 0,5 ч. л. 

Ретельно помийте огірки та обріжте хвостики. 

Помийте кріп і дрібно наріжте. 

Огірки та кріп покладіть у міцний пакет, якщо він тонкий – візьміть два пакети.

До огірків і кропу додайте дрібно нарізаний часник, розчавлену гвоздику та запашний перець, чорний мелений перець і сіль.

Пакет зав’яжіть так, щоб там залишилось повітря, та струшуйте кілька хвилин, щоб усі інгредієнти ретельно перемішалися, а сіль розчинилася.

Покладіть пакет у холодильник на три години. 

Кожні пів години витягуйте пакет і робіть «контрольний перетрус». 

За три години малосольні огірки готові – їх уже можна куштувати.

Малосольні огірки «човники»

Знадобляться: 

  • невеликі свіжі огірки – 500 г;
  • часник – 5 зубчиків;
  • сіль – 1 ч. л.;
  • свіжий кріп – 1 великий пучок.

Огірки ретельно помийте, позбавтесь води за допомогою паперових серветок або рушників, потім обріжте хвостики.

Кожен огірок розріжте вздовж на 4 частини – так, щоб у вас вийшли такі собі «човники».

Складіть ці «човники» у звичайний поліетиленовий пакет.

Кріп подрібніть ножем і відправте його в пакет з огірками. Туди ж всипте сіль і вичавіть за допомогою пресу часник.

Зав’яжіть пакет, струсніть його кілька разів, щоб вміст добре перемішався, і поставте в холодильник як мінімум на дві години (якщо витримаєте довше – буде ще смачніше).

Протягом усього часу, поки пакет з огірками буде в холодильнику, його слід періодично добре струшувати, при цьому пакет тримати зав’язаним.

Через дві години вам залишається лише дістати огірки та хрумтіти ними досхочу!

Малосольні огірки «експрес»: готуємо за 15 хвилин

Знадобляться: 

  • огірки – 1 кг;
  • кріп – 1 пучок;
  • часник – 3 зубчики;
  • сіль – 1 ч. л.;
  • перець чорний мелений – 0.5 ч. л.

У цьому рецепті використовуйте тільки невеликі огірки – це важливо. Тож ретельно вимийте їх у холодній воді. Обріжте хвостики та наріжте їх вздовж на чотири частини, як у попередньому рецепті. 

Візьміть щільний поліетиленовий пакет, викладіть туди огірки.

Молодий часник подрібніть ножем або натріть на дрібній тертці чи пропустіть через часничницю. Покладіть у пакет до огірків.

Зелень кропу добре промийте під проточною водою, висушіть паперовим рушником, подрібніть гострим ножем і також покладіть у пакет.

Додайте сіль і перець.

Зав’яжіть пакет, залишивши трохи повітря.

Добре потрусіть його, перемішуючи огірочки зі спеціями та приправами. 

Відправте пакет з огірками у холодильник на 15 хвилин. 

Малосольні огірки на мінералці

Знадобляться: 

  • огірки – 1 кг; 
  • газована несолона мінеральна вода – 1 літр;
  • сіль – 2 ст. л.; 
  • часник – 3 зубчики; 
  • кріп – невеликий пучок і 1–2 зонтики; 
  • інша зелень – на смак.

Добре помийте маленькі пухирчасті огірки та зріжте в них хвостики з обох боків. 

Почистьте і поріжте тонкими пластинками часник. 

На дно пластикового або скляного контейнера викладіть гілочки кропу й частину часнику. Зверху щільно складіть огірки та посипте їх залишками часнику.

Якщо будете викладати огірки в кілька шарів, пересипайте часником і зеленню кожен. Розчиніть сіль у мінеральній воді та залийте нею огірки так, щоб розсіл повністю закривав їх. 

Закрийте контейнер кришкою та приберіть у холодильник на 12–15 годин.

Малосольні огірки в каструлі «добові»

Знадобляться: 

  • огірки – 1 кг; 
  • вода – 1 л; 
  • сіль – 1 ст. л.; 
  • цукор – 1 ч. л.; 
  • часник – 3 зубчики; 
  • листки смородини та хрону – по 1–2 шт.; 
  • кріп – невеликий пучок і 1–2 зонтики; 
  • лавровий лист – 1–2 шт.; 
  • чорний перець – 5–7 горошин.

Огірки будуть солитись добу, тому вони мають бути молоді, з тонкою шкіркою.

Добре помийте огірки, замочіть їх у прохолодній воді на 2–3 години.

Після цього зріжте кінчики, за бажанням – поріжте на чотири частини. 

Приготуйте розсіл: закип’ятіть воду разом з цукром і сіллю. Дайте охолонути. 

На дно трилітрової каструлі покладіть помите листя смородини, хрону, кріп, очищені зубчики часнику. Зверху щільно складіть огірки. Залийте розсолом, додайте лавровий лист і перець горошком. 

Накрийте перевернутою тарілкою і поставте на неї що-небудь важке. Приберіть у холодильник – і за добу їх можна куштувати.

Раніше ми писали також про різноманітні рецепти страв з кабачків

А ви знаєте, що кабачки – майстри перевтілення? Не вірите – переконайтесь тут.