Щоб малосольні огірки були хрумкі та пупирчасті: шість перевірених рецептів
У банці, у пакеті, каструлі, за добу, за 3 години або за 15 хвилин – ми зібрали для вас декілька цікавих варіантів приготування малосольних огірків. Як завжди, різниця – в деталях і дрібницях, та саме від них залежить смак. Ваше головне завдання – обрати те, що вам до вподоби.
Малосольні огірки в банці «класичні»
Знадобляться:
- огірки – скільки влізе в трилітрову банку, адже залежить від їх розміру
- часник – 5 зубчиків;
- сіль – 3 столових ложки;
- кріп – невеликий пучок і 1-2 зонтики;
- вода – скільки забере.
Огірки помийте і зріжте у них кінчики з обох боків. У цьому способі замочувати їх необов’язково.
На дно добре помитої банки покладіть кріп і очищений часник – зубчики можна розрізати на 2–3 частини.
Щільно набийте огірки в банку так, як робите при маринуванні на зиму. Зверху покладіть кріп і всипте сіль. Залийте все це окропом, закрийте пластиковою кришкою. Добре потрусіть банку, щоб розподілити сіль, а коли охолоне, приберіть у холодильник.
Через 12–15 годин малосольні огірки можна подавати до столу.
Малосольні огірки у пакеті «тригодинні»
Знадобляться:
- огірки – 1 кг;
- кріп – 1 пучок;
- часник – 3 зубчики;
- сіль – 1 ст. л.;
- гвоздика – 2 шт.;
- запашний перець – 3 шт.;
- чорний молотий перець – 0,5 ч. л.
Ретельно помийте огірки та обріжте хвостики.
Помийте кріп і дрібно наріжте.
Огірки та кріп покладіть у міцний пакет, якщо він тонкий – візьміть два пакети.
До огірків і кропу додайте дрібно нарізаний часник, розчавлену гвоздику та запашний перець, чорний мелений перець і сіль.
Пакет зав’яжіть так, щоб там залишилось повітря, та струшуйте кілька хвилин, щоб усі інгредієнти ретельно перемішалися, а сіль розчинилася.
Покладіть пакет у холодильник на три години.
Кожні пів години витягуйте пакет і робіть «контрольний перетрус».
За три години малосольні огірки готові – їх уже можна куштувати.
Малосольні огірки «човники»
Знадобляться:
- невеликі свіжі огірки – 500 г;
- часник – 5 зубчиків;
- сіль – 1 ч. л.;
- свіжий кріп – 1 великий пучок.
Огірки ретельно помийте, позбавтесь води за допомогою паперових серветок або рушників, потім обріжте хвостики.
Кожен огірок розріжте вздовж на 4 частини – так, щоб у вас вийшли такі собі «човники».
Складіть ці «човники» у звичайний поліетиленовий пакет.
Кріп подрібніть ножем і відправте його в пакет з огірками. Туди ж всипте сіль і вичавіть за допомогою пресу часник.
Зав’яжіть пакет, струсніть його кілька разів, щоб вміст добре перемішався, і поставте в холодильник як мінімум на дві години (якщо витримаєте довше – буде ще смачніше).
Протягом усього часу, поки пакет з огірками буде в холодильнику, його слід періодично добре струшувати, при цьому пакет тримати зав’язаним.
Через дві години вам залишається лише дістати огірки та хрумтіти ними досхочу!
Малосольні огірки «експрес»: готуємо за 15 хвилин
Знадобляться:
- огірки – 1 кг;
- кріп – 1 пучок;
- часник – 3 зубчики;
- сіль – 1 ч. л.;
- перець чорний мелений – 0.5 ч. л.
У цьому рецепті використовуйте тільки невеликі огірки – це важливо. Тож ретельно вимийте їх у холодній воді. Обріжте хвостики та наріжте їх вздовж на чотири частини, як у попередньому рецепті.
Візьміть щільний поліетиленовий пакет, викладіть туди огірки.
Молодий часник подрібніть ножем або натріть на дрібній тертці чи пропустіть через часничницю. Покладіть у пакет до огірків.
Зелень кропу добре промийте під проточною водою, висушіть паперовим рушником, подрібніть гострим ножем і також покладіть у пакет.
Додайте сіль і перець.
Зав’яжіть пакет, залишивши трохи повітря.
Добре потрусіть його, перемішуючи огірочки зі спеціями та приправами.
Відправте пакет з огірками у холодильник на 15 хвилин.
Малосольні огірки на мінералці
Знадобляться:
- огірки – 1 кг;
- газована несолона мінеральна вода – 1 літр;
- сіль – 2 ст. л.;
- часник – 3 зубчики;
- кріп – невеликий пучок і 1–2 зонтики;
- інша зелень – на смак.
Добре помийте маленькі пухирчасті огірки та зріжте в них хвостики з обох боків.
Почистьте і поріжте тонкими пластинками часник.
На дно пластикового або скляного контейнера викладіть гілочки кропу й частину часнику. Зверху щільно складіть огірки та посипте їх залишками часнику.
Якщо будете викладати огірки в кілька шарів, пересипайте часником і зеленню кожен. Розчиніть сіль у мінеральній воді та залийте нею огірки так, щоб розсіл повністю закривав їх.
Закрийте контейнер кришкою та приберіть у холодильник на 12–15 годин.
Малосольні огірки в каструлі «добові»
Знадобляться:
- огірки – 1 кг;
- вода – 1 л;
- сіль – 1 ст. л.;
- цукор – 1 ч. л.;
- часник – 3 зубчики;
- листки смородини та хрону – по 1–2 шт.;
- кріп – невеликий пучок і 1–2 зонтики;
- лавровий лист – 1–2 шт.;
- чорний перець – 5–7 горошин.
Огірки будуть солитись добу, тому вони мають бути молоді, з тонкою шкіркою.
Добре помийте огірки, замочіть їх у прохолодній воді на 2–3 години.
Після цього зріжте кінчики, за бажанням – поріжте на чотири частини.
Приготуйте розсіл: закип’ятіть воду разом з цукром і сіллю. Дайте охолонути.
На дно трилітрової каструлі покладіть помите листя смородини, хрону, кріп, очищені зубчики часнику. Зверху щільно складіть огірки. Залийте розсолом, додайте лавровий лист і перець горошком.
Накрийте перевернутою тарілкою і поставте на неї що-небудь важке. Приберіть у холодильник – і за добу їх можна куштувати.
Раніше ми писали також про різноманітні рецепти страв з кабачків
А ви знаєте, що кабачки – майстри перевтілення? Не вірите – переконайтесь тут.
Читайте також:
Як вижити влітку без холодильника та не отруїтися