Страви з кавунових кірок на зиму: маринуємо та робимо цукати

21.09.2020 19:16 Корисно
фото chefmarket.ru фото chefmarket.ru
Завжди викидали кірки, коли з’їдали кавун? Не поспішайте тепер це робити. З кавунових кірок можна приготувати чудову хрустку, солодкувато-солону пікантну закуску, яку можна їсти окремо, а можна додавати до салатів, наприклад, вінегрету, замість маринованих овочів. А ще – і це рецепт для ласунів – зробити з кірок цукати.

Мариновані кавунові кірки на зиму

Знадобляться: 
кавунові кірки (очищені) – 1 кг; 
для маринаду: 
вода – 1 л, 
оцет яблучний 6 % – 360 мл, 
сіль – 2 ст. л., 
цукор – 130 г, 
лавровий лист – 1–2 шт., 
перець духмяний горошком – 2–3 шт., 
перець чорний горошком – 5–10 шт., 
коріандр (насіння) – 5–10 шт., 
гвоздика – 2 шт., 
гірчиця (насіння) – 5–10 шт.


фото russianfood.com

З арбузних кірок зрізати зелену шкірку і обрізати червону м’якоть. Порізати кірки на невеликі шматочки. Налити в каструлю воду, довести її до кипіння і викласти туди кавунові кірки. Варити їх, поки не стануть прозорими і трохи м’якими. Потім витягнути кавунові кірки і дати їм обсохнути. Воду вилити, залити свіжу, 1 л, закип’ятити, всипати сіль, цукор і необхідні спеції, проварити 2 хвилини, влити оцет, розмішати і вимкнути вогонь. Кавунові кірки розкласти в заздалегідь стерилізовані сухі банки, залити маринадом, закатати, перевернути і укутати. Залишити до повного остигання. Зберігати в темному місці.

Цукати з кавунових кірок

Знадобляться:
кавунові кірки – 1 кг,
цукор – 1,2 кг,
вода – 750 мл.


фото russianfood.com

Зрізати зелену шкірку з кавунових кірок, а білу м’якоть порізати на невеликі брусочки. Скласти їх у каструлю з холодною водою, довести до кипіння. Після закипання варити близько 10 хвилин, а після відкинути на друшляк, щоб вода стекла. Приготувати сироп: налити необхідну кількість води в каструлю, додати цукор, розмішати, дати закипіти – цукор має повністю розчинитися, потім вимкнути.

Викласти кірки в сироп, розрівняти, щоб вони повністю були покриті сиропом, і залишити на 12 годин. Потім знову поставити на вогонь, закип’ятити і проварити 15 хвилин на невеликому вогні. Знову прибрати з вогню на 12 годин. Повторити цю процедуру ще раз. Отримані цукати перекласти в сито, щоб сироп стік, а потім розкласти на деко, трохи посипане цукром. Підсушити на відкритому повітрі. Цукати готові. Сироп перелити в банку і подавати до чаю разом з цукатами.

Читайте також Маринований кавун: смачна закуска до будь-яких страв

 

Автор:
Вероніка Добриня