Тарталетки смачні та зручні — приготуємо порційну закуску
До того ж пригощатися ними зручно: на один укус, і виделка не потрібна. При цьому можна забезпечити різнобарв’я смаків — і тіста, і начинок. Власно кажучи, за начинку можна взяти будь-який салат або масу для бутербродів. Рецепти салатів з омлетом: як приготувати майже французьку страву Інша річ, що більшість з них розм’якшує магазинні вафельні кошики. Тому, крім рецептів начинок, пропонуємо і рецепти тіста, яке нескладно приготувати вдома. Воно теж може бути різним, ми обрали такі види, що і в роботі не складні, і використовуються найчастіше. Тож — до справи!
Тісто
Фото: etnosoft.com.ua
Порада. Перед випіканням на дно форм поверх будь-якого тіста варто покласти трохи сухої квасолі, гороху або чогось подібного. Якщо цього не зробити, тісто на дні може здутися, користуватися готовими кошичками буде незручно. |
Пісочне тісто
Пісочне тісто легко приготувати, але від цього воно не стає менш смачним. Навпаки, воно набуває пікантного і ніжного післясмаку, який не затьмарює смак начинки.
Знадобляться: масло вершкове — 200 г, борошно — 300 г, цукор — 100 г, яйця — 1 шт., сіль — дрібка.
Борошно просіяти, масло розм’якшити, з’єднати й перемішати до однорідної маси, але швидко, щоб масло не почало танути. Окремо збити в піну яйце, додати до нього цукор і сіль. Додати яєчну масу до борошняної, ретельно перемішати, щоб вийшло м’яке щільне тісто. Покласти його на годину в холодильник. Готове тісто розкачати, заповнити ним форми для випікання. Якщо таких немає, сформувати кошички просто на деку. Випікати в заздалегідь розігрітій до 190‒200 °С духовці протягом 10‒15 хвилин.
Листкове тісто
Тарталетки з такого тіста дуже популярні, адже його можна придбати готовим у магазині. Але багато хто вважає, що зроблене власноруч — краще, адже і рецепт обирається до смаку, і в якості всіх продуктів можна бути впевненим.
Знадобляться: борошно — 600 г, масло вершкове — 200 г, вода — 1,5 склянки, оцет (9 %) — 3 ч. л., сіль — за смаком.
Масло розтопити, охолодити і змішати з половиною борошна, щоб вийшла крихта. У холодну воду додати сіль і оцет, розмішати. Далі додати яйце, збити все разом до однорідної маси, яка має нагадувати густу сметану. Всипати в отриману суміш частинами решту борошна, добре перемішуючи. Вимішати масу в круте тісто, щоб практично не прилипало до рук, загорнути в харчову плівку і покласти в холодильник на пів години. Як сплине цей час, розкачати тісто у великий пласт. Поверх нього розсипати крихту, підготовлену раніше, загорнути її в тісто «конвертом», розкачати. Операцію з охолодженням і розкачуванням згорнутого «конвертом» тіста слід повторити щонайменше тричі. Після цього розкачати тісто (зручніше поділити його для цього навпіл), сформувати з нього заготовки для кошиків, покласти їх у форми і випікати в попередньо розігрітій до 200 °С духовці 10‒12 хвилин.
З газованою водою
Звичайну воду в тісті цілком можна замінити газованою. Від цього смак кошичків тільки поліпшиться.
Знадобляться: борошно — 2,5 склянки, яйця — 2 шт., масло вершкове — 100 г, цукор — 2 ч. л., вода газована — 1 склянка, сіль — за смаком, куркума — за бажання.
Воду попередньо охолодити, вона має бути ледь не крижаною. Борошно просіяти, перемішати із сіллю і цукром (для кольору можна додати куркуму). Туди ж додати розм’якшене масло, яйця і влити мінеральну воду. Отриману суміш добре перемішати і замісити круте тісто. Покласти його на пів години в холодильник, після чого можна відривати по невеликих шматочках і викладати у формочки. Випікати в попередньо розігрітій до 200 °С духовці протягом 10‒12 хвилин.
Начинки
Фото: shkola-zhyttia.com.ua
З копченою куркою, сиром та корейською морквою
Пікантна нотка, яку цій начинці додає морква, сподобається тим, хто полюбляє гостре і пряне.
Знадобляться (на 6‒8 тарталеток): куряча грудка копчена — 200 г, сир твердий — 100 г, морква по-корейському — 100 г, майонез — 2‒3 ст. л., кріп — кілька гілочок.
М’ясо порізати дрібними кубикам, сир натерти на грубій тертушці. З’єднати м’ясо, сир, моркву, додати майонез, перемішати. Заповнити кошички отриманою масою, оздобити гілочками кропу.
З яєць та маринованих грибів
Звична сирно-яєчна маса збагачується смаком маринованих грибів — і отримуємо дуже смачну закуску. Печериці — готуємо гриби весь рік
Знадобляться (на 10‒12 тарталеток): опеньки мариновані — 100 г, сир плавлений — 200 г, яйця — 5 шт., часник — 2 зубчики, майонез — 1 ст. л., арахіс солоний — для оздоблення.
Яйця відварити, відокремити жовтки від білків, білки натерти на середній тертці. Гриби дрібно нарізати і з’єднати з натертими білками. Жовтки натерти на середній тертці у глибоку тарілку. Сирки натерти на середній тертці. Часник пропустити через часникодавку, додати до сирної маси, заправити майонезом і добре перемішати. Із отриманої маси сформувати невеличкі кульки (за кількістю тарталеток), обкатати їх у жовтках і покласти в кошики. Прикрасити арахісом.
З ананасами та сиром
Для цієї страви краще брати сир з багатим, яскраво вираженим смаком, який підкреслить і посилить смак консервованих ананасів.
Знадобляться (на 16 тарталеток): сир твердий — 200 г, ананаси консервовані — 340 г, часник — 3 зубчики, майонез — 60 г.
Злити сироп з ананасів. Якщо вони нарізані кільцями, подрібнити на кубики. Сир натерти на середній чи дрібній тертці. Часник пропустити через часникодавку. Змішати всі складові начинки та заправити майонезом. Перед подачею розкласти салат у кошики.
З шоколадним ганашем
Ця начинка вибивається з ряду інших, бо вона не для закуски, а для десерту. Але напередодні Дня закоханих не можемо не запропонувати щось із шоколадом — тому готуйте і переконайтеся, що це смачно.
Знадобляться (на 6‒8 тарталеток): темний шоколад — 140 г, вершки (33‒36 %) — 140 г, масло вершкове — 40 г,
Шоколад розтопити на водяній бані або в мікрохвильовій печі, періодично помішуючи. Вершки підігріти, не доводячи до кипіння. Влити їх у шоколад: поступово, рівними порціями у три прийоми, ретельно перемішуючи. Коли маса набуде однорідної консистенції, додати розм’якле масло і ще раз ретельно все перемішати. Розлити гарячий ганаш по кошичках. Поставити готові тарталетки на 2‒3 години в холодильник, щоб вони «дозріли».
Читайте також:
Цікаві нескладні закуски: можна подати і на святковий, і на повсякденний стіл
Читайте також:
Як приготувати печінку, щоб корисне було ще й смачним
Читайте також:
Різні види піци приготуємо вдома