Три рецепти налисників: готуємо головну страву Масниці

20.02.2025 17:20 Корисно
Начинку для налисників можна приготувати з будь-чого Начинку для налисників можна приготувати з будь-чого

Усе життя вважали, що традиційна страва до Масниці – млинці? А ось і ні. Окрім вареників, українські господарки готували налисники. Спробуйте й ви.

Класика жанру – налисники із сиром

Знадобляться:

  • 2 яйця
  • 1 склянка молока
  • 1 склянка борошна
  • 1 ст. ложка цукру
  • щіпка солі
  • 250 г сиру (кисломолочного)
  • 1 яєчний жовток
  • 2 ст. ложки сметани
  • ваніль за смаком
  • олія для смаження


В окремій мисці розітріть яйця з цукром до однорідної маси. Додайте до яєчної маси молоко і перемішайте. Поступово всипайте борошно і додайте щіпку солі. Добре перемішайте, щоб не було грудочок.

На розігрітій пательні з невеликою кількістю олії випікайте тонкі млинці (близько 2–3 хвилин з кожного боку).

Готові млинці викладайте на тарілку.

Приготуйте начинку: в окремій мисці змішайте сир, яєчний жовток, сметану та ваніль. Ретельно перемішайте, щоб начинка була однорідною.

На кожен млинець викладайте ложку сирної начинки і загорніть у форму ролу або конверта. Готові налисники можна подавати зі сметаною або варенням.

Для чоловіків – налисники з грибами та цибулею

Знадобляться: 

  • 2 яйця
  • 1 склянка молока
  • 1 склянка борошна
  • 1 ст. ложка олії
  • щіпка солі
  • 400 г грибів (шампіньйонів)
  • 1 велика цибулина
  • спеції за смаком (перчик, сіль)
  • олія для смаження

Змішайте яйця, молоко, олію, сіль та борошно. Перемішайте до однорідної консистенції. На розігрітій пательні з олією випікайте тонкі млинці, викладаючи тісто по половині черпачка. Смажте до готовності з обох боків.

Приготуйте начинку: наріжте гриби та цибулю дрібно. На сковороді з олією обсмажте спочатку цибулю до золотистого кольору, потім додайте гриби. Обсмажте до готовності, посоліть та додайте спеції за смаком.

На кожен млинець викладайте начинку з грибів та цибулі, загорніть і подавайте на гарячу тарілку.

Для любителів солоденького – налисники з ягодами та кремом

Знадобляться:

  • 2 яйця
  • 1 склянка молока
  • 1 склянка борошна
  • 1 ст. ложка цукру
  • щіпка солі
  • 200 г будь-яких ягід (малина, полуниця, чорниця – свіжі зараз дуже дорогі, але, можливо, є заморожені або консервовані у власному соку)
  • 200 г сметани
  • 2–3 ст. ложки цукру для крему

Випікайте млинці, як у попередніх випадках. 

В окремій мисці змішайте сметану з цукром до отримання однорідної маси. 

На млинець викладайте ягоди, зверху намажте сметанний крем і загорніть. Якщо використовуєте заморожені ягоди – розморозьте та підсушіть серветкою, якщо консервовані – дайте стекти і також підсушіть.

Налисники з ягодами можна подавати з додатковими ягодами та кремом зверху.

Раніше ми писали , як приготувати сирну запіканку з гарбузом та яблуком на Масницю.

Раніше ми писали про те, як та коли святкуватимемо Масницю цьогоріч, а також давали старовинні масничні рецепти.