Три рецепти налисників: готуємо головну страву Масниці
Усе життя вважали, що традиційна страва до Масниці – млинці? А ось і ні. Окрім вареників, українські господарки готували налисники. Спробуйте й ви.
Класика жанру – налисники із сиром
Знадобляться:
- 2 яйця
- 1 склянка молока
- 1 склянка борошна
- 1 ст. ложка цукру
- щіпка солі
- 250 г сиру (кисломолочного)
- 1 яєчний жовток
- 2 ст. ложки сметани
- ваніль за смаком
- олія для смаження
В окремій мисці розітріть яйця з цукром до однорідної маси. Додайте до яєчної маси молоко і перемішайте. Поступово всипайте борошно і додайте щіпку солі. Добре перемішайте, щоб не було грудочок.
На розігрітій пательні з невеликою кількістю олії випікайте тонкі млинці (близько 2–3 хвилин з кожного боку).
Готові млинці викладайте на тарілку.
Приготуйте начинку: в окремій мисці змішайте сир, яєчний жовток, сметану та ваніль. Ретельно перемішайте, щоб начинка була однорідною.
На кожен млинець викладайте ложку сирної начинки і загорніть у форму ролу або конверта. Готові налисники можна подавати зі сметаною або варенням.
Для чоловіків – налисники з грибами та цибулею
Знадобляться:
- 2 яйця
- 1 склянка молока
- 1 склянка борошна
- 1 ст. ложка олії
- щіпка солі
- 400 г грибів (шампіньйонів)
- 1 велика цибулина
- спеції за смаком (перчик, сіль)
- олія для смаження
Змішайте яйця, молоко, олію, сіль та борошно. Перемішайте до однорідної консистенції. На розігрітій пательні з олією випікайте тонкі млинці, викладаючи тісто по половині черпачка. Смажте до готовності з обох боків.
Приготуйте начинку: наріжте гриби та цибулю дрібно. На сковороді з олією обсмажте спочатку цибулю до золотистого кольору, потім додайте гриби. Обсмажте до готовності, посоліть та додайте спеції за смаком.
На кожен млинець викладайте начинку з грибів та цибулі, загорніть і подавайте на гарячу тарілку.
Для любителів солоденького – налисники з ягодами та кремом
Знадобляться:
- 2 яйця
- 1 склянка молока
- 1 склянка борошна
- 1 ст. ложка цукру
- щіпка солі
- 200 г будь-яких ягід (малина, полуниця, чорниця – свіжі зараз дуже дорогі, але, можливо, є заморожені або консервовані у власному соку)
- 200 г сметани
- 2–3 ст. ложки цукру для крему
Випікайте млинці, як у попередніх випадках.
В окремій мисці змішайте сметану з цукром до отримання однорідної маси.
На млинець викладайте ягоди, зверху намажте сметанний крем і загорніть. Якщо використовуєте заморожені ягоди – розморозьте та підсушіть серветкою, якщо консервовані – дайте стекти і також підсушіть.
Налисники з ягодами можна подавати з додатковими ягодами та кремом зверху.
Раніше ми писали , як приготувати сирну запіканку з гарбузом та яблуком на Масницю.
Раніше ми писали про те, як та коли святкуватимемо Масницю цьогоріч, а також давали старовинні масничні рецепти.