Вінегретне різноманіття: як покращити звичну страву
Вінегрет із запечених овочів
Традиційно для вінегрету ви овочі варите. А спробуйте їх запекти – і подивіться на результат. Особливість цього рецепту – додавання горошку.
Овочі в процесі запікання набувають насиченого смаку та аромату. Крім того, у складі запечених овочів, на відміну від відварених, зберігається велика кількість корисних вітамінів та мікроелементів. А свіжої нотки вінегрету додасть зелень.
Отже, для приготування вінегрету із запечених овочів знадобляться:
буряк (середнього розміру) – 2 шт.
морква – 2 шт.
картопля – 4-5 шт.
мариновані огірки (невеликі) – 4-5 шт.
зелений горошок (можна взяти заморожений або консервований горошок) – 200 г
петрушка – за смаком (за бажанням)
сіль – за смаком
нерафінована олія для заправки
Картоплю, буряк і моркву треба ретельно вимити за допомогою щітки або жорсткої двосторонньої губки для миття посуду та обсушити паперовим рушником. Кожен овоч окремо загорнути у фольгу, помістити на деко і поставити запікатися в розігріту духовку з температурою 180 градусів.
Картопля та морква запікатимуться хвилин 40, а буряк – 60–80 хвилин. Час запікання овочів залежить від розміру. Готовність можна перевірити, проткнувши овочі зубочисткою: якщо овоч легко проколюється – значить готовий.
Готові буряки, моркву та картоплю остудити та очистити. Мариновані огірки нарізати невеликими кубиками.
Якщо горошок заморожений – треба помістити його в сито та обдати окропом. Якщо консервований – просто заздалегідь злити рідину.
Запечені картоплю, буряк та моркву нарізати невеликими кубиками. Петрушку вимити, обсушити і дрібно нарізати. У мисці з’єднати нарізані картоплю, моркву, буряк, огірки та петрушку, додати горошок. Потім заправити вінегрет нерафінованою олією, якщо буде необхідність, то посолити.
Вінегрет з яйцем
Цей варіант виходить смачним та поживним. Заправляти його можна майонезом або сметаною.
Для приготування вінегрету з яйцем знадобляться:
картопля – 2 шт.
морква – 1 шт.
буряк (великий) – 1 шт.
огірки мариновані – 1-2 шт.
цибуля ріпчаста – 0,5 шт.
яйця – 2 шт.
часник – 1-2 зубчики
гірчиця готова – 1 ч. л.
сіль, перець чорний свіжомелений – за смаком
майонез або сметана – 3 ст. л.
Буряк, картоплю, моркву та яйця зварити, остудити та очистити. Картоплю та моркву нарізати невеликими кубиками.
Додати до картоплі та моркви нарізані кубиками мариновані огірки і буряки.
Цибулю, нарізану тонкими четвертинками або півкільцями, і порубані яйця додати до нарізаних овочів. Сюди ж додати подрібнений часник, сметану або майонез, гірчицю, посолити все та поперчити.
Ретельно перемішати салат, викласти у салатник і подати до столу.
Раніше ми писали також, як приготувати борщ «археологічний» з тушонки.
Більше корисних порад дивіться на нашому сайті.