Хрін — універсальна рослина

21.04.2019 09:22 Корисно
Фото: ogorodnik.guru Фото: ogorodnik.guru
Хрін — найпоширеніша, відома з давніх-давен, універсальна пряносмакова й лікувальна рослина. Він незамінний при солінні овочів. З нього готують безліч приправ до холодних м’ясних і рибних страв, використовують для підлив, для здобрення салатів, додають в холодники.

Портрет рослини

Хрін (Armoracia rusticana Lam.) — багаторічна рослина сімейства капустяних. Широко розповсюджений в культурі або напівдикий в Європі, на Кавказі, в Сибіру. Сорти, які використовують в Україні: Ростовський, Суздальський, Валковський.

Фото: ru.depositphotos.com

Корінь у хрону товстий, з великою кількістю відростків. Прикореневі листки великі, довгасті або довгасто-овальні. Квітконосне стебло з’являється на 2–3-й рік. Квітки мілкі, білі, зібрані в китицеподібні суцвіття. Плід довгасто-овальний або шароподібний стручок. Більшість культурних сортів насіння не утворюють, тому розмножується лише вегетативно — тонкими боковими корінцями, які зрізують з основного кореня гострим ножем восени.

 

Вживайте на здоров’я!

У їжу вживають головним чином корінь як приправу. У ньому міститься до 100 мг% аскорбінової кислоти, 3,0 % білка, 6 % вуглеводів, а також мінеральні речовини: солі калію, кальцію, магнію, міді, фосфору, сірки, хрому, натрію. Містить глюкозид сінігрін та ефірні олії, котрі за ароматом нагадують гірчичну. Відзначають фітонцидну дію хрону: у ньому міститься значна кількість сильних фітонцидів — речовин, що згубно діють на мікроорганізми. Завдяки цьому хроном лікують різні запальні хвороби порожнини рота й горла, а також гастрити зі зниженою кислотністю, подагру, ревматизм та багато інших хвороб. Розтерту масу використовують для лікування радикуліту, ран, запаленні вух, полосканні горла при ангінах.

Фото: greenmarket.com.ua

Листи хрону використовують як приправу при засолюванні й консервуванні овочів. При вживанні з їжею він збуджує апетит, підвищує смакові якості страви, покращує травлення. Із коренів хрону готують безліч приправ до холодних м’ясних і заливних страв, соуси, використовують у салатах.

 

Виростити й зібрати

Хрін — морозостійка, вологолюбна рослина. Росте на плідних з глибоким орним горизонтом ґрунтах. І хоча рости на одному місці він може довго, понад 15 років, але корені поступово старіють, дрібнішають і втрачають товарність. Тому раз в 2–3 роки посадки хрону слід відновлювати. Розміщувати їх краще на ділянці багаторічників.

Фото: youtube.com

Ґрунт під хрін готують з осені. Під глибоку оранку вносять перегній або торфокомпост, суперфосфат, калійну сіль. Навесні перед культивацією — аміачну селітру.

Розмножують хрін здебільшого вегетативно в однорічній і дворічній культурі. Живці заготовляють восени або навесні. Їх нарізують довжиною  25–30 см і діаметром  0,5–1,0 см. Нижню частину живця зрізують на конус. Зберігають у кагаті, траншеї, пересипані землею. Навесні, за  2–3 тижні до посадки, підрощують. Якщо на верхній частині живця з’являються корінці, їх видаляють. Висаджують живці  рядами через 40–50 см, а в ряду через 15–20 см. Верхню частину присипають ґрунтом шаром 4–5 см. На 1 м2 можна висадити 50–60 живців. Під час вегетації міжряддя двічі-тричі розпушують і прополюють.

Збирають хрін восени. Перед збиранням листя скошують. Корені викопують. Товарні корені діаметром від 1,5 см використовують для переробки, менші знову готують до наступного висаджування.

Автор:
Зоя Голіусова