Як готувати голубці: класичні, ліниві та пісні

08.02.2020 08:00 Корисно
фото obozrevatel.com фото obozrevatel.com
Голубці — універсальна страва, яка буде доречна на будь-якому столі, і в будні, і на свята. М’ясна, грибна, овочева начинка, з крупи можна взяти не тільки рис, але й гречку, пшоно, булгур — варіантів приготування дуже багато. Для тих, хто не любить витрачати час на загортання начинки в капустяне листя, є навіть «ледачий» рецепт — коли капусту дрібно рубають, просто перемішують з фаршем і тушкують у соусі. Так що вибирайте свій рецепт і починайте готувати!

Класичні голубці в сметанно-томатному соусі


фото edinstvennaya.ua

Знадобляться:
фарш м’ясний – 400 г,
рис (круглий) – 100 г,
ріпчаста цибуля – 1 шт.,
капуста (середня) – 1 шт.,
олія – 60 мл,
томатна паста – 1 ст. л.,
сметана – 3 ст. л.,
вода – 400–500 мл,
зелень свіжа – за бажанням,
сіль, чорний мелений перець,
паприка – за смаком.

Рис промити і відварити в підсоленій воді. Цибулю почистити і дрібно порізати, обсмажити до м’якості на олії. У мисці змішати фарш, рис, цибулю, додати сіль, мелений перець і паприку, перемішати. Підготувати капусту: відварити її цілком, акуратно знімаючи верхнє м’яке листя. Зрізати з нього потовщення. На кожен лист викласти начинку, загорнути конвертиком. На деко, змащене олією, викласти голубці і поставити в розігріту до 180 градусів духовку приблизно на 20 хвилин. Приготувати соус: змішати томатну пасту зі сметаною, посолити, розвести гарячою водою і знов перемішати. Дістати голубці з духовки, скласти їх у каст­рулю, залити соусом і поставити на вогонь. Коли соус почне кипіти, зменшити вогонь і тушкувати голубці на маленькому вогні до повної готовності капусти, зазвичай це приблизно 30–50 хвилин (залежить від капусти). Вимк­нути вогонь, дати постоя­ти хвилин 10 і подавати на стіл, зверху можна додатково полити сметаною або посипати порізаною зеленню.

Ліниві голубці в духовці


фото imcook.ru

Знадобляться:
фарш м’ясний – 500 г,
рис – 80 г,
капуста (середня) – 1 шт.,
цибуля ріпчаста – 1–2 шт.,
морква – 1 шт.,
томатна паста – 2–3 ст. л.,
цукор, сіль, чорний мелений перець – за смаком,
часник – 1–2 зубчики,
духмяний перець (горошком) – 2–3 шт.,
олія – для смаження,
вода – 2 склянки,
зелень свіжа – за бажанням.

Капусту помити, дрібно порізати і залити окропом на 10–15 хвилин. Потім воду злити, а капусту відтиснути. Рис промити і відварити до напівготовності в підсоленій воді. Приготувати підливу: цибулю почистити і дрібно порізати, моркву почистити і натерти на крупній тертці, обсмажити на олії до м’якості, додати томатну пасту, подрібнений часник, духмяний перець, перемішати. Влити воду, додати цукор, сіль і дати трохи покипіти, вимкнути.
У мисці змішати фарш, варений рис і порізану капусту, масу посолити і зліпити довгасті котлетки-голубці, кількість буде залежати від розміру. Сотейник або форму змастити олією, викласти туди голубці, залити підливою, накрити фольгою і поставити в розігріту до 220 градусів духовку на 15 хвилин. Потім температуру зменшити до 180 градусів і готувати голубці ще хвилин 30. Подаючи на стіл, можна посипати зеленню.

Пісні голубці з гречкою і грибами


фото iamcook.ru

Знадобляться:
капуста білокачанна (середня) – 1 шт.,
гречка – 1 склянка,
гриби (великі) – 3–4 шт.,
морква – 1 шт.,
цибуля ріпчаста – 2 шт.,
олія – для смаження,
томатна паста – 2–3 ст. л.,
вода – 1–2 л, сіль,
чорний мелений перець – за смаком,
духмяний перець горош­ком, лавровий лист – 1–2 шт.

Гречку промити і відварити до напівготовності. Капусту залити гарячою водою і відварити, акуратно зняти листя, остудити його і зрізати потовщення. Цибулю і моркву почистити, цибулю дрібно порізати, моркву натерти на крупній тертці. Гриби помити і порізати тонкими скибочками. На сковороді розігріти олію, обсмажити половину цибулі до м’якості, додати гриби і обсмажити до готовності, посолити і поперчити за смаком. Другу половину цибулі обсмажити на іншій сковороді до прозорості, додати моркву, обсмажити ще 3–5 хвилин, потім влити томатну пасту, перемішати, посолити і поперчити, додати трохи води і тушкувати ще 5–7 хвилин. Це буде заправка. У мисці змішати відварену гречку, гриби з цибулею, цю начинку покласти на капустяне листя і згорнути голубці. Викласти їх у каструлю, залити зверху томатно-овочевою заправкою, долити необхідну кількість води, щоб вона покрила голубці, поставити на вогонь, дати закипіти, посолити, якщо треба, додати духмяний перець і лавровий лист, накрити кришкою і тушкувати до готовності капусти. Дати настоятися, потім подавати на стіл.

Читайте також Десерт до чаю: заварні кільця із сирним кремом

На замітку

Голубці з пекінської капусти


фото iamcook.ru

Голубці з пекінської капусти виходять ніжнішими і готуються набагато швидше, ніж у класичному рецепті з капустою білокачанною.

Знадобляться:
пекінська капуста (велика) – 1 шт.,
курячий фарш – 300 г,
шампіньйони – 4–5 шт.,
сир (зернистий) – 2–3 ст. л.,
помідор – 1 шт.,
томатна паста – 2 ст. л.,
часник – 2–3 зубчики,
зелень (свіжа) – за смаком,
сіль, чорний мелений перець – за смаком.

У пекінської капусти відокремити 8 листів і опустити їх у киплячу воду на 2–3 хвилини, потім зрізати ножем з кожного листа тверду частину або ж відбити молоточком. Гриби відварити в підсоленій воді, остудити і дрібно порізати.
У глибокій мисці змішати фарш, гриби і сир. На капустяне листя викласти м’ясну начинку і згорнути його в рулетики. Готові голубці викласти в сотейник або форму для запікання, змащену олією. Приготувати соус: помідор натерти на тертці, додати томатну пасту, подрібнений часник і дрібно порізану зелень, посолити та поперчити, додати трохи води, щоб соус був не дуже густий. Змастити цим соусом зверху всі голубці і поставити форму в розігріту до 200 градусів духовку на 35–40 хвилин. Подавати на стіл зі сметаною і свіжою зеленню.

Автор:
Олеся Скачко