Як швидко почистити оселедець і видалити кісточки
1. Оселедець помити. Обробну дошку накрити пакетом (це допоможе уникнути запаху і тривалого миття). Бажано надіти тонкі гумові рукавички, але можна й без них.
2. Викласти оселедець на дошку, відрізати голову. За допомогою ножиць або ножа розрізати черево від голови до хвоста, вийняти нутрощі й протерти зсередини паперовими рушниками, ними дуже зручно прибирати і чорну плівку, яка надає гіркоти. Випатраний оселедець помити під водою.
3. Щоб зняти шкірку, потрібно зробити глибокий надріз по хребту в напрямку від голови до хвоста. Видалити спинний плавник і акуратно зняти шкірку з обох боків, теж у напрямку від голови до хвоста.
4. Потім взяти за половинки хвоста і потягнути тушку в різні боки, розділяючи її навпіл. Кісточки з хребтом залишаться на одній половині філе, його теж треба буде акуратно відокремити від хребта, потягнувши вбік.
5. Зрізати кінчики хвоста. Філе оселедця готове до подальшого вживання.