Які яйця відібрати для інкубації

24.01.2020 08:00 Корисно
Фото: belmy.by Фото: belmy.by
От уже й час збирати сировину для закладання в інкубатор — яйця. Які годяться для інкубування, а які ні, та й узагалі, на що слід звернути увагу — читайте далі.

Вимоги до несучки

Несучка, чи то курка, качка, індичка або перепілка, обов’язково повинна бути молодою і мати міцне здоров’я, без найменшої схильності до інфекційних та інших видів захворювань.

Фото: agronomu.com

Оптимальні показники віку для різних видів домашньої птиці можуть дещо різнитися. Мінімально допустимий вік несучки такий (місяців):

кури яєчних порід — 7;

кури м’ясних порід — 8;

качки — 8;

індички — 8;

гуси — 9.

Категорично не рекомендується використовувати яйця, знесені птицею більш молодого віку, оскільки в цьому разі потомство не отримає необхідних якостей, а натомість буде відрізнятися зайвою слабкістю, хворобливістю і низькою здатністю до виживання.

 

Зовнішній вигляд і термін придатності

Для інкубації відбирають яйця середньої маси, правильної овальної форми, без дефектів шкаралупи.

Фото: cropper.com.ua

Краще за все – знесені до восьмої ранку, і збирати їх ще теплими.

Не можна залишати яйця надовго у гнізді: є небезпека виникнення в курки звички до розкльовування яєць. До того ж, яйця, що залежались у гнізді, у літню пору дещо втрачають інкубаційні якості, а в зимову — переохолоджуються.

Не слід брати для інкубації яйця надто круглі або надмірно подовжені, сплющені, з тонкою і шорсткою шкаралупою, сильно забруднені.

Щодо маси, то вона не повинна бути меншою ніж: курячих — 52 г; качиних та індичих — 70 г; гусячих — 120 г.

Тримати яйця до закладання в інкубатор слід якомога менше: кожний зайвий день знижує їх виводимість, а після 10-ї доби вона зменшується дуже різко. Термін зберігання яєць для інкубації (доби): курячих, індичих — 5–6; качиних — 5–7; гусячих — до 10; цесарок — 8.

Зберігати яйця слід гострим кінцем угору, укладеними в лотку в один шар. Приміщення має бути прохолодним (не тепліше від +12 °С) та сухе (відносна вологість не вища за 75–80 %, оптимальна — 65–70 %).

 

«Внутрішнє життя»

Після оцінювання за зовнішніми ознаками яйця необхідно просвітити на овоскопі.

Фото: ms.blabto.com

У свіжого яйця вміст не темний, майже прозорий. Повітряна камера (пуга) в такому яйці дуже невеликих розмірів, висотою до 4–7 мм, і при овоскопуванні ледь помітна. Чим довше зберігається яйце, тим більшою вона стає. Пуга має бути на тупому кінці яйця або з дуже невеликим відхиленням убік і мати чітко виражені межі. А якщо пуга збоку або на гострому кінці яйця, то воно не годиться для інкубації.
Також при просвічуванні на овоскопі звертають увагу на жовток — його місце розташування і рухливість. У повноцінних яйцях жовток у центрі, з нечіткою видимістю його меж, з усіх боків занурений у білок.
По вертикальній осі яйця жовток трохи ближче розміщується до тупого кінця. Яйця, у яких жовток розташовується близько до шкаралупи або стикається з нею, відбраковують.

Якщо яйце поколихати, жовток повільно відходить убік і так само повільно повертається на місце — градинки, що підтримують жовток у висячому положенні, цілі, якщо хоча б одна з них обірвана, яйце для інкубації не годиться.

Також не беруть для закладання в інкубатор двожовткові яйця.

Яйця, у яких виявлено розрив оболонки жовтка, і його вміст змішався з білковою частиною, або помічено при овоскопуванні будь-які кров’яні включення, також відбраковують.

Автор:
Данило Мигай