Замість олів’є: рецепти салатів і закусок до новорічного столу

27.12.2024 17:20 Корисно
Салати прикрасять новорічний стіл у любому випадку/Фото: zorya.poltava.ua Салати прикрасять новорічний стіл у любому випадку/Фото: zorya.poltava.ua

Як би не «лізли» ціни вгору, Новий рік – це Новий рік, і кожна господиня готує святковий стіл. Ми зібрали для вас бюджетні рецепти страв, якими можна і гостей здивувати, і не витратити зайві гроші, і сили для святкування Нового року зберегти. До того ж ми зібрали їх таким чином, що можна використовувати для них спільні інгредієнти, не витрачаючи зайвий час на їх підготовку.

Салат з буряком та апельсином

Цей салат поєднує те, що, здавалось би, неможливо поєднати – буряк та апельсин. Але спробуйте його приготувати – і ви здивуєте всіх своїх гостей збалансованим смаком і яскравим виглядом страви.

Знадобляться:

  •  буряк – 400 г;
  •  сіль, перець – на смак;
  •  зелень – яка є (добре підійде листовий салат) – 1 пучок;
  •  апельсин – 2 шт.;
  •  сир фета або бринза – 100 г;
  •  волоські горіхи мелені – 2–3 ст. л.

Для заправки:

  •  сік апельсина 2 ст. л.;
  •  діжонська (зернятками) гірчиця – 1 ст. л.;
  •  оливкова олія 3–4 ст. л.;
  •  сіль, чорний перець – на смак;
  •  яблучний оцет – 1 ст. л.

Якщо заздалегідь відварити буряк і підготувати волоські горіхи, на приготування цього салату знадобиться всього 20 хвилин.

Ви ж знаєте експрес-метод варки буряка? 30 хвилин відварювати, а потім – під холодну воду: так і корисні речовини збережете, і собі роботу пришвидшите.

Тож відварений буряк очищуємо та нарізаємо невеличкими кубиками. 

Апельсини очищуємо від шкірок, плівки та теж нарізаємо. 

Додаємо нарізаний також кубиками сир фета (його можна просто накришити руками) та присипаємо волоськими горіхами – їх заздалегідь потрібно почистити, обсмажити та потовкти або нарізати великими шматочками. Додаємо сіль і перець. 

Далі готуємо заправку – в окремий посуд додаємо всі інгредієнти для неї та ретельно перемішуємо – тут ніяких хитрощів не потрібно. 

Викладаємо листя салату на блюдо, зверху кладемо нашу бурячно-апельсиново-сирну суміш і поливаємо заправкою. Якщо листя салату немає, зверху просто прикрашаємо зеленню. 

Торт «Шуба» 

Салатом «Оселедець під шубою» нікого не здивуєш: він має безліч варіантів, і як у випадку з кожною «культовою стравою» кожна хазяйка впевнена, що її «Шуба» – най-най-най... Але спробуйте здивувати гостей та приготуйте «Шубу» у вигляді торта.
 
Знадобляться: 

  •  відварена картопля – 3–4 шт.;
  •  відварена морква – 2 шт.;
  •  буряк відварений – 2 шт.;
  •  цибуля ріпчаста – 1 шт.;
  •  філе оселедця – 4 шт.;
  •  майонез – 300–400 г;
  •  желатин – 1 пакетик;
  •  вода – пів склянки;
  •  сіль і перець на смак;
  •  цукор.

Готуємо овочі як зазвичай – відварюємо картоплю, буряк і моркву. Даємо вистигнути й очищаємо та нарізаємо дрібними кубиками. Шаткуємо дрібненько цибулю. А далі починаємо чаклувати.

Нарізану цибулю заливаємо окропом, потім зливаємо воду й викладаємо на паперовий рушник для просушування.
У склянку засипаємо желатин і заливаємо водою, перемішуємо та залишаємо до набухання. Як тільки желатин набух, відправляємо його в мікрохвильову піч, щоб розчинити.

Філе оселедця нарізаємо дрібним кубиком, додаємо цибулю та перемішуємо.

Майонез викладаємо в окрему миску, вливаємо туди розчинений желатин і перемішуємо.

Беремо роз’ємне кільце, дно застилаємо плівкою, першим шаром викладаємо відварену картоплю, змішану з майонезом, рівномірно розподіляємо.

Далі викладаємо шар відвареної моркви, змішаної з майонезом.

Оселедець із цибулею рясно змащуємо майонезом і викладаємо наступним шаром.

Буряк також змішуємо з майонезом і викладаємо останнім шаром. Накриваємо плівкою зверху та відправляємо у прохолодне місце.

Як тільки салат застиг, виймаємо його з форми.

Цей варіант не тільки смачний, а й дуже ефектний на вигляд. На відміну від звичайної «Шуби» він тримає форму й не розпорошується по тарілках гостей. 

Салат «Білий принц»

Цей бюджетний салат обов’язково справить враження на ваших гостей: він смачний, оригінальний. А вам не потрібно буде багато часу, щоб його приготувати, особливо у випадку, якщо ви готуєте ще щось зі схожими інгредієнтами – можете просто покласти в каструлю зайву морквину й картоплину для цього салату. 

Знадобляться: 

  •  картопля – 2 шт.;
  •  морква – 1 шт.;
  •  яйця – 3 шт.;
  •  мариновані гриби – 250–300 г;
  •  шинка – 200 г;
  •  сирки плавлені – 2 шт.;
  •  майонез – 300 г;
  •  зелена цибуля – пучок;
  •  чорний перець і сіль на смак.

Відварюємо або запікаємо до готовності моркву та картоплю. Даємо вистигнути й очищаємо та натираємо на великій тертці.

Також відварюємо яйця та натираємо на великій тертці.

Шинку нарізаємо кубиками, дрібно шаткуємо цибулю і починаємо збирати наш салат.

На блюдо для подачі першим шаром викладаємо відварену картоплю, солимо і перчимо на смак. Робимо сіточку з майонезу.

Викладаємо нарізану зелену цибулю, трохи майонезу, далі викладаємо шар тертих яєць, знову робимо сіточку з майонезу.
Потім викладаємо шар дрібно нарізаних маринованих грибів, робимо сіточку з майонезу.

Після грибів викладаємо шар тертої моркви, також змащуємо майонезом, викладаємо шар нарізаної шинки, трохи майонезу.

Останнім шаром викладаємо терті на великій тертці плавлені сирки. Невеличка хитрість: щоб їх було легше натирати, їх потрібно підморозити.

Прикрашаємо зеленою цибулею, прибираємо в холодильник для просочення на кілька годин.

Закусочний торт «Крабовий»

Цей святковий закусочний торт з крабових паличок виглядає дуже урочисто, а готується всього за 10 хвилин. Головне – акуратно розгорнути кожну паличку так, щоб вона залишилась непошкодженою. 

Знадобляться: 

  •  крабові палички – 250 г (8 шт.); 
  •  варені яйця – 3 шт.; 
  •  твердий сир – 250 г;
  •  часник – 2–3 зубчики; 
  •  майонез. 

Зваріть яйця круто. Почистьте і відокремте жовтки від білків.

Білки натріть на дрібній тертці в окрему тарілку (вони знадобляться пізніше).

Жовтки змішайте з натертим сиром. Додайте 2–3 зубчики часнику, пропущеного через прес, і заправте майонезом. Це буде начинка.

Обережно розгорніть крабові палички. Потім візьміть одну розгорнуту крабову паличку, викладіть на блюдо й розподіліть на ній рівним тоненьким шаром трохи начинки. Знову додайте крабову паличку і начинку. Так чергуйте, поки не використаєте всі інгредієнти. Верхній шар має бути начинкою. 

Можна викладати крабові палички так, щоб один шар був червоним боком в один бік, а інший – в інший. Тоді торт матиме однаковий вигляд з усіх боків у розрізі. Але можна зробити інакше – все викласти в один бік. Це така собі маленька хитрість: подаючи на стіл, розріжте торт навпіл, і одразу вийде дві різні на вигляд закуски. Смак однаковий, але зовнішній вигляд трохи різниться.

Верх і боки торта прикрасьте натертими білками. Якщо білок погано тримається, можна змастити торт тонким шаром майонезу. 

Плюс цього торта в тому, що його, на відміну від багатьох салатів, можна зробити заздалегідь і тримати в холодильнику. 

Раніше ми писали, як швидко та бюджетно приготувати два молочні десерти на Новий рік 

Також ми писали про м’ясні страви на Новий рік