«Засніжені» помідори та оригінальні мочені яблука: готуємось до зими

21.08.2024 17:20 Корисно

У сезон консервації хазяйки відшукують нові рецепти – такі, щоб було просто, оригінально та водночас смачно. А читачкам «Слобідського краю» і шукати нічого не треба – ми це зробили за вас. 

Мочені яблука у скляних банках

Цей рецепт підійде тим господиням, які мають вільне місце в погребі – адже яблука виходять дуже смачними та з’їдаються надто швидко. Для найкращого результату треба обирати осінні або зимові сорти та використовувати яблука середнього розміру, тверді й стиглі.

На 1 літрову банку знадобляться: 

  •  яблука – скільки ввійде у банку;
  •  вода – 1,5–2 л;
  •  сіль – 1 ст. л.;
  • цукор – 150 г (приблизно, це залежить від ваших уподобань і сорту);
  • листя смородини, малини та вишні.

Добре помити яблука та листя смородини, вишні й малини. Банки також помити із содою, ополоснути й ошпарити окропом.

Ha дно банки покласти по кілька листочків смородини, малини та вишні. Щільно укласти яблука, перекладаючи їх листям.

У каструлю влити воду, всипати сіль, цукор, довести до кипіння і варити 3–4 хвилини.

Розсіл остудити до кімнатної температури та залити яблука в банках. Рідину, що залишилася, прибрати в холодильник.

Банки з яблуками залишити на кухні на 3–4 доби. Періодично знімати пінку, що утворюється зверху, та доливати в банки розсіл з холодильника, тому що яблука вбирають його і верхній шар яблук оголюється.

Коли пінка осяде, банки з яблуками закрити капроновими кришками та винести в дуже прохолодне місце.

Вже через місяць-півтора смачні яблучка власного приготування будуть готові, щоб подавати їх до столу.

Яблука за цим рецептом чудово зберігаються до весни.

Мариновані помідори «засніжені»

Помідори за цим рецептом виходять не лише смачні, а ще й дуже красиво виглядають у банках: червоні плоди наче притрушені білим снігом з часнику. До того ж готуються вони дуже просто. 

На одну трилітрову банку знадобляться:

  • 2 кг помідорів (краще – м’ясиста «сливка»);
  • часник – 1–3 столові ложки (на ваш смак).

Для маринаду (на 1 літр води):

  • сіль – 2 ст. л.;
  • цукор – 4 ст. л.;
  • оцтова есенція – 1 ч. л.

Помідори промити гарячою водою. Попередньо там, де кріпилася плодоніжка, проколоти зубочисткою – так вони не потріскаються. 

Простерилізувати банки. Це можна зробити так званим холодним способом. Спочатку ретельно промити банки гарячою водою із содою, потім влити кілька ложок оцту, добре потрусити й покрутити кожну банку, закрити кришкою та перевернути, щоб кришка теж простерилізувалася. Оцет можна потім використати для наступної банки. 

У стерилізовані банки якомога щільніше укласти томати, обережно та поступово залити окропом: спочатку зовсім небагато води – так баночка прогріється й не лопне. Налити окріп доверху, прикрити кришкою й залишити хвилин на 20–30. 

Тим часом приготувати маринад і часник. Часник почистити й натерти на крупній тертці – так він виглядає симпатичніше в банці, але можна подрібнити його блендером.

У воду додати сіль та цукор і довести до кипіння. 

Злити воду з банки, додати часник і залити банки з помідорами киплячим маринадом до самого верху.

Закрутити банки герметично кришками, перевернути, прикрити ковдрою, щоб повільніше остигали, – так помідори «в снігу» добре зберігатимуться у кімнатній температурі.

Раніше ми писали про шість перевірених рецептів малосольних огірків.

Також ми радили, що  приготувати з дрібної картоплі