Зелень на підвіконні: як виростити без землі та навіть без насіння
У лютому організм особливо потребує будь-якої зеленини. Спробуйте цей нескладний метод вигоняння зелені з обрізків овочів – ним ви можете забезпечити себе мінімальною кількістю зелених пагонів без усіляких витрат.
Організуйте на вашому підвіконні міні-город: таким чином можна виростити на зелень багато корисних рослин. Головна перевага цього методу – він не потребує ані землі, ані додаткового світла, ані насіння.
- Морква. Ви зрізаєте вершечок морквини, перш ніж її приготувати? Помістіть усі обрізки на блюдечко зрізом вниз. Поставте їх на підвіконня. Налийте трохи води та підливайте за необхідності. Приблизно через два тижні морквина порадує вас першою зеленню.
Морквяне бадилля дуже корисне: наприклад, вітамін К, необхідний для нормалізації тиску, допомагає у профілактиці остеопорозу та серцевих захворювань. Одна гілочка морквяного бадилля в салаті покриє добову потребу організму в селені. - Буряк. Його виростити «на зелень» не складніше, ніж моркву. Зрізаємо верхню частину коренеплоду (максимум одну третину буряка, але можна й менше). Поміщаємо верхівку у воду і чекаємо появи листочків. Воду періодично підливаємо та змінюємо.
Бурякову гичку їдять як у салатах, так і в супах. Регулярне вживання бурякової гички покращує стан серця і судин, знижує ризик атеросклерозу. - Зелена цибуля. Вирощувати зелену цибулю в баночці з водою пробував кожен. Але виявляється, для цього навіть не потрібна ціла цибулина. Можна обійтися і обрізком нижньої частини, тієї, що з корінцями. Зрізаємо низ цибулини і опускаємо у воду – і зелень не змусить себе довго чекати.
- Селера. Основа черешкової селери, яка зазвичай викидається, коли м’ясисті стебла з’їдені, заслуговує на кращу долю. У склянці або блюдечку з водою вона через тиждень видасть другу «порцію» зелені, а іноді навіть коріння. Такі «екземпляри» особливо цінні. Їх можна пересадити в землю та отримувати урожай за урожаєм. Зелень селери корисна для травлення, імунної та нервової системи, так само для серця та судин.
- Часник. Зелене пір’я часнику чудово виростає із зубчиків або цілої головки, зануреної у воду. Краще за все для виганяння в зимовий період підходять озимі сорти. Щоб якомога швидше отримати паростки, варто очистити часточки від жорсткої луски та поставити часник в ємність з водою. Рівень води має доходити до середини зубчиків. На світлому підвіконні через 1–2 тижні з’явиться перша часникова зелень.
Цей природний антибіотик допомагає організму боротися з інфекціями, зменшує ризик атеросклерозу, інфаркту та інсульту, покращує мозковий кровообіг, сприятливо діє на серце, травну та дихальну системи, сприяє профілактиці раку. - Кінза. Якщо стебла кінзи помістити у склянку з водою і змінювати її кожен день, то незабаром вони обростуть корінцями. Такі живці можна сміливо висаджувати в землю. Через тиждень з’являться нові пагони, а через місяць – повноцінна рослина.
- Базилік. Він також розмножується живцями: бічні гілочки або верхівки базиліку за 1–2 тижні у склянці з водою дають корені. Якщо їх висадити в горщики із землею, вже через пів місяця можна насолоджуватися свіжою зеленню.
Раніше ми писали про те, як підготувати насіння до весняної посадки, та про те, скільки насіння потрібно для посадки.
Читайте також:
Дірка в шифері: як швидко та бюджетно залатати