KharkivMusicFest 2024: вперше прозвучить твір харків’янина та німецького композитора

25.05.2024 12:29 Культура
Фото: KharkivMusicFest Фото: KharkivMusicFest

28 травня о 17:00 відбудеться концерт Фестивального оркестру KharkivMusicFest, де вперше в рамках фестивальної програми прозвучить твір харків’янина Сергія Борткевича «Скрипковий концерт» та видатного німецького композитора Йоганнеса Брамса «Симфонія №2».

Як пише «Слобідський край», заходи є відкритими для всіх бажаючих, але за попередньою реєстрацією (посилання на реєстрацію публікується на сторінці фестивалю у соцмережах разом з подією і знаходиться в її описі).

До складу Фестивального оркестру-2024 увійдуть виключно українські виконавці — музиканти оркестру Харківського національного академічного театру опери та білету, Національної філармонії України, Харківської обласної філармонії, студенти і викладачі Харківського Національного університету мистецтв імені Котляревського.

– Вибір композиторів та їхніх творів не випадковий. Композиторів розділяють роки, але об'єднує, по-перше, любов до Відня, куди обидва переїхали у другій половині життя; а по-друге в тому, що синергія західноєвропейської та східноєвропейської музики вплинула на на творчість обох композиторів. Наш концерт – символічна зустріч різних культур та епох в одному культурному просторі Харкова, українського міста, найближчого до кордону з росією, яке зараз під ворожими пострілами, живе і продукує мистецтво, – коментує Віталій Алексейонок, артистичний директор фестивалю.

Ця подія є знаковою, бо «Скрипковий концерт» Борткевича вперше виконується в Харкові. Концерт для скрипки написаний Сергієм Борткевичем у Харкові 1915 році, але вперше був виконаний у 1922 році у Відні. Цей твір сповнений глибоких почуттів. Головна його тема – доля самотньої, вразливої особистості, що протистоїть негараздам, але прагне щастя. Цей мінорний за тональністю твір Сергія Борткевича в цілому дуже світлий та оптимістичний.

Друга симфонія Брамса виникла у композитора в єдиному творчому пориві влітку – восени 1877 року. ЇЇ прем'єра відбулася того ж 1877 року, 30 грудня, під керуванням відомого диригента Ганса Ріхтера у Віденській філармонії і мала тріумфальний успіх. Композитора викликали після кожної частини, а третя одразу ж бісувалася на вимогу публіки.

Вся музика симфонії просякнута світлом, часто сповнюючи слухачів майже тріумфальним почуттям, що посилюється вишуканим використанням Брамсом духових інструментів,  створюючи по-справжньому грандіозний ефект. Сам композитор у рукописі партитури підписав вірш Гейне «Так солодко любити весною».

Вперше у Харкові Борткевич виконає "Скрипковий концерт"

У Харкові відбудеться концерт на якому вперше розвучить твір харків’янина Сергія Борткевича «Скрипковий концерт» / Фото: фейсбук-сторінка KharkivMusicFest

Нагадаємо, минулого року гості Kharkiv Music Fest-2023 завітали до ХНАТОБу ім. Лисенка, бо відкриття проходило на його Великій сцені. Буквально на сцені – тому що глядачі теж розташувалися не традиційно в залі, а зайняли місця перед рампою.

Нагадаємо також, влітку в місті Харків з’явилися музичні арт-об'єкти, а саме – розфарбовані піаніно, які стали частиною програми Міжнародного фестивалю класичної музики KharkivMusicFest. Усі музичні інструменти були розписані харківськими митцями за спеціально розробленими концептами та ескізами.