Кількість лісових пожеж на Харківщині збільшилася у п’ять разів: причини

Лісова пожежа / Фото: ДСНС України в Харківській області Лісова пожежа / Фото: ДСНС України в Харківській області

У Харківській області у 2024 році кількість пожеж у природних екосистемах збільшилася у 5 разів

Як передає «Слобідський край», про це на брифінгу 17 вересня розповів начальник ГУ ДСНС України у Харківській області Артем Астахов.

- У нас за весь 2024 рік 533 пожежі виникли в екосистемах, з них 250 - це лісові пожежі. Це величезна кількість, тому що за аналогічний період минулого року було всього 968 пожеж в природних екосистемах, тобто в п'ять разів збільшилась кількість, - сказав Артем Астахов.

За його словами, ситуація погіршилися у два останні дні через погодні умови – спеку та поривчастий вітер до 20 м/с.

- Гідрометслужба і природоохоронні органи фіксують аномальну спеку на сьогодні на Харківщині. Якщо поривчастий вітер 20 м/с вважається критичною швидкістю, то вона в нас триває дві доби вже, - наголосив Артем Астахов.

На деокупованих територіях Харківщини ситуація ускладнена мінуванням та занедбаністю землю через відсутність людей.

- Додається ситуація з замінованими територіями, необробленими полями та присадибними господарствам. Вся деокупована територія практично не пахалася вже роки, стоять сухостої в людський ріст, - розповідає Артем Астахов.

За словами начальника ХОВА Олега Синєгубова, станом на зараз ситуація з лісовими пожежами в області складна, але повністю контрольована підрозділами ДСНС.

- В області у нас задіяні всі резерви підрозділів ДСНС. Вся техніка, всі резерви чергують, в тому числі на тих територіях, які є під небезпекою. Розгорнуті на місцях штаби, розгорнуті на місцях цілодобові пункти спостереження, в тому числі дронами, для того щоби оперативно задіювати додаткові ресурси на стабілізацію та ліквідацію пожеж, - сказав він.

Щодо версії з умисними підпалами, то цим питанням займаються правоохоронні органи.

Раніше ми писали, що У Безлюдівській громаді другу добу горить ліс.