У Харкові затримали священника УПЦ (МП) та залізничника, які працювали на росіян

На зрадників чекає суд / Фото: Харківська обласна прокуратура На зрадників чекає суд / Фото: Харківська обласна прокуратура

У Харкові викрито двох ворожих агентів, які передавали росіянам дані про маршрути переміщення українських захисників, ними виявилися священник УПЦ (МП) та співробітник «Укрзалізниці».

Про це «Слобідський край» пише з посиланням на пресслужбу Харківської обласної прокуратури.

За даними слідства, настоятель одного з харківських храмів УПЦ (МП), який є громадянином рф, залучив співробітника «Укрзалізниці» до збору даних про переміщення залізницею по території Харківської, Полтавської та Сумської областей техніки і особового складу ЗСУ.

Залізничник, який мав доступ до автоматизованої баз даних «Укрзалізниці», передавав важливу інформацію про час відправлення та прибуття, а також місць розвантаження потягів у вигляді позначок на ґугл-мапах. Спілкуючись між собою, підозрювані вживали заходів для конспірації — використовували шифр, регулярно видаляли листування тощо.

За інформацією СБУ України, священник був завербований спецслужбою росії ще до повномасштабної війни. Після вторгнення рф на нього вийшов кадровий співробітник російського гру. Його особу вже встановлено.

Харків, затриманий російський агент

Підозрюваним обрано запобіжні заходи у вигляді тримання під вартою / Фото: Харківська обласна прокуратура

Під час обшуків у підозрюваних правоохоронці знайшли мобільні телефони з доказами протиправної діяльності. Наразі вони затримані та знаходяться під вартою. Їм повідомили підозру в поширенні інформації про переміщення, рух та розташування ЗСУ, вчиненому в умовах воєнного стану, за попередньою змовою групою осіб. Санкція статті передбачає покарання до12 років тюрми.

Нагадаємо, у липні СБУ викрила та затримала у Харкові зловмисника, який виконував завдання ворожих спецслужб зі знищення критично важливого обладнання «Укрзалізниці».

Також нещодавно СБУ затримала у Харкові російського шпигуна, який «полював» на секретну документацію України.