Єдиний курсант, що вижив у катастрофі Ан-26, розказав про трагедію

Фото з Facebook Володимира Зеленського Фото з Facebook Володимира Зеленського
20-річний В'ячеслав Золочівський після падіння літака намагався врятувати свого побратима.

"Народився у сорочці"

Вцілілий у авіатрощі курсант госпіталізований до Військово-медичного клінічного центру Північного регіону. Як повідомив начальник Центру Едуард Хорошун, стан постраждалого - середньої тяжкості, він у свідомості.

Постраждалого відвідав Президент України Володимир Зеленський, і той розказав подробиці трагедії.

 «20-річний В’ячеслав Золочівський народився в сорочці… Вночі В’ячеслав опритомнів біля уламків літака Ан-26, в якому летіла вся команда, друзі, побратими… Один з хлопців поруч горів, і Слава кинувся його гасити. Йому вдалося дати ще один шанс іншому курсанту, який проте, на жаль, помер від опіків сьогодні вранці», – написав Глава Держави в Facebook.

Читайте також: У харківській лікарні помер курсант, який врятувався під час авіатрощі

В'ячеслав також розповів Президенту, що курсанти і екіпаж були знайомі і вже літали разом. Володимир Зеленський побажав курсанту сил, щоб оговтатися від трагедії, а його матері пообіцяв усіляку підтримку.

Рідним виплатять матеріальну допомогу

Удень на сайті Міноборони повідомили, що на місці авіакатастрофи військового літака Ан-26 у Харківській області були підняті з-під уламків тіла 25 загиблих. Таким чином, рятувальники знайшли всіх людей, які перебували на борту під час трагедії, що сталася надвечір 25 вересня. На сьогодні ідентифікацію жодного тіла здійснити не вдалося. Необхідна буде експертиза ДНК, для чого знадобиться додатковий час. За словами фахівців, це займе від 2 до 3 тижнів.

Фото Міноборони

На місці авіаційної катастрофи у Харківській області розгорнуто пункт психологічного забезпечення. У пункті фахівці Служби порятунку надають психологічну допомогу родичам загиблих. Також створено «місце скорботи», куди люди несуть квіти, вшановуючи пам’ять загиблих.

Сім’ям загиблих виділять 1,5 мільйона гривень допомоги. Про це під час позачергового засідання уряду заявив заступник міністра оборони Ігор Старобінський.

Слідчі Державного бюро розслідувань почали досудове розслідування за фактом порушення правил польотів та підготовки до них, що спричинило катастрофу та тяжкі наслідки (ст. 416 ККУ).

Наразі слідство перевіряє чотири версії катастрофи:

  • катастрофа внаслідок технічної несправності агрегатів літального апарата;
  • катастрофа внаслідок неналежного виконання своїх службових обов'язків екіпажем;
  • неналежне виконання службових обов’язків особами, які були відповідальними за керування польотами;
  • неналежні технічне обслуговування літака та підготовка його до польоту.

Президент України Володимир Зеленський доручив заборонити навчальні польоти літаків Ан та їх аналогів. Зеленський очікує від відповідних фахівців інформацію про склад і технічний стан усієї військової техніки, яка перебуває на озброєнні в Україні.

Крім того, для забезпечення об’єктивного розслідування Глава Уряду доручив міністру оборони Андрію Тарану відсторонити від виконання службових обов’язків посадових осіб, що були залучені до організації польоту.

Висловлюємо співчуття рідним і близьким загиблих у авіакатастрофі Ан-26.