Аграрії з Олексіївської громади розпочали польові роботи

05.03.2024 16:50 Область Online
Хлібороби агрофірми «Киселі» розпочали весняно-польові роботи/фото: Сергій Лобас Хлібороби агрофірми «Киселі» розпочали весняно-польові роботи/фото: Сергій Лобас

Аграрії з Олексіївської громади – ТОВ «Агрофірми «Киселі» вперше в нинішньому році вийшли у поле. Перевірили стан озимини, збирають минулорічну кукурудзу та готують землю під посів ярових.

Як розповів кореспондентці медіа «Слобідський край» керівник агрофірми «Киселі» Сергій Лобас, працівники господарства розпочали польові роботи 19 лютого. «Як тільки сонечко починає кидати тепле проміння на землю і тане сніг, хлібороби поспішають у поле. Добре розуміємо, що весною кожна хвилина на вагу золота. За землею потрібно доглядати, тоді і вона віддячить», – каже Сергій Лобас.

Зараз працівники агрофірми дозбирують торішню кукурудзу, адже восени її не вдалося скосити через високу вологість, яка, за норми 14 %, становила 24-25 %. Крім збирання кукурудзи, перевірили стан озимини та почали розрихлювати ґрунт під сівбу ярових.

Озимина/фото: Сергій Лобас

Озимина в задовільному стані/фото: Сергій Лобас

«Озимина перебуває в задовільному стані. До сівби ярих готові на 60 %: закупили солярку, наявні насіння та засоби захисту рослин. Складно лише з мінеральними добривами – вартість зависока, а коштів на все не вистачає. Наприкінці лютого підготували річні звіти за попередній рік. На жаль, баланс агрофірми за минулий рік не радує. Практично спрацювали в нуль», – говорить керівник агропідприємства.

За словами Сергія Лобаса, нині вирощування пшениці та кукурудзи збиткове. Перекривають збитки за рахунок соняшнику, молока та м'яса. Собівартість продукції (як і  затрати) зросли на 20 %, а валовий прибуток, порівняно з довоєнним 2021 роком, знизився на 20 мільйонів гривень. Значно зросла в собівартості питома вага паливно-мастильних матеріалів (40 %), електроенергії (15 %), суттєво подорожчали добрива і засоби захисту рослин, насіння. Відтак, замість інтенсивного виробництва, маємо тенденцію до екстенсивного. Зменшується кількість використання засобів рослинного захисту, міндобрив, високопродуктивного елітного насіння.

Робоча народа в агрофірмі «Киселі»/фото: Сергій Лобас

Підбили підсумки роботи за минулий рік/фото: Сергій Лобас

У 2023 році агрофірма сплатила 5 мільйонів гривень податків. У тому числі 2,5 мільйона – до бюджету Олексіївської громади. Також сільгосппідприємство, незважаючи на труднощі, своєчасно і в повному обсязі виплачує заробітну плату працівникам. Не має боргів і перед орендодавцями: плата за пай тримається на довоєнному рівні.

 «Нам удалося перекредитуватися під 3-4 % річних. Сказати, що складно, не сказати нічого. Важко дається українським аграріям вирощений хліб. І коли я дивлюся, як польські фермери висипають українське зерно на дорогу, то мені не віриться, що так може вчиняти людина, яка працює на землі і знає справжню ціну хліба. А українських хліб сьогодні найдорожчий, бо политий кров’ю хліборобів», – розповідає керівник господарства.

Однак, говорить Сергій Лобас, як би важко не було, працівники агрофірми «Киселі» й надалі виконуватимуть свою важливу місію – забезпечувати продовольчу безпеку та бути надійним тилом захисникам України. Тож просять Бога про мирне небо та сподіваються в новому сільськогосподарському році на гарний урожай і рентабельні ціни.

Ми писали, що цьогоріч аграрії, в тому числі з деокупованих областей, можуть знову скористатись державними програмами підтримки. Зокрема, будуть відновлені бюджетні дотації на утримання великої рогатої худоби, кіз та овець. З початку року українські агрогосподарства отримали 1,6 мільярда гривень за програмою «Доступні кредити 5-7-9».