Як енергетики та сапери повертають світло в зруйновані села Оскільської громади

05.09.2024 15:34 Область Online

Фахівці «Харківобленерго» продовжують відновлювати електропостачання у найбільш понівечених війною населених пунктах Оскільської громади.

Про це пише «Слобідський край» з посиланням на Харківобленерго.

Світло вже повернули першим споживачам у селі Довгеньке, де електромережі були зруйновані на 90 %.

– Місцевість вкрай небезпечна через велику кількість мін. Працювати доводиться у тісній взаємодії із саперами, які стали до роботи ще після сходу снігу, але і досі продовжують розміновувати територію села, – зазначив в. о. старшого майстра Ізюмського РЕМ Віталій Борщ.

До війни у Довгенькому налічувалось близько 300 дворів, зараз же тільки у 20 споживачів є будівлі, які умовно можна назвати придатними для проживання.

– Село зруйноване вщент. У деяких дворах залишилися або частини будинків, або якісь господарчі споруди, які місцеві жителі підлаштовують під житло. Ми боремося за кожну хату, намагаючись відновити електропостачання всім, хто на нього чекає. Думаю, щоб підключити всіх, хто зараз живе у Довгенькому, нам знадобиться близько місяця, – додав Віталій Борщ.

Крім цього, окрім цих населених пунктів, без світла ще 10 сіл, де живуть по одній-дві родині, але люди там також чекають на світло. У міру розмінування фахівці намагатимуться повернути світло всім споживачам.

Нагадаємо, що у Золочівській громаді відновили світло після чергового обстрілу.

Нагадаємо також, наразі в Україні триває масштабна ремонтна кампанія для відновлення енергооб’єктів. Енергетики працюють, аби підготувати енергосистему до осінньо-зимового періоду.