Був шокований кількістю мін: сапер про роботу в зруйнованому селі на Харківщині

26.09.2024 16:30 Область Online

На Харківщині триває розмінування постраждалих від російської агресії населених пунктів, де піротехніки ДСНС активно очищають території, щоб забезпечити швидке відновлення ліній електропередач.

Про це пише «Слобідський край» з посиланням на ГУ ДСНС Харківської області.

Сапери зіштовхуються з величезною кількістю вибухонебезпечних предметів, серед яких протипіхотні та протитанкові міни, снаряди різного калібру, міни ПФМ, гранати, ВОГ-и та розтяжки. Вони зізнаються, що масштаби мінування вразили навіть досвідчених фахівців.

– Був шокований, коли побачив таку кількість мін. Очевидно, що ворог свідомо намагався завдати шкоди не лише військовим, а й цивільним людям. Це було зроблено навмисно, щоб ускладнити повернення життя в ці села, – поділився своїми враженнями сапер Олександр Хавряк.

Село Довгеньке, де зараз працюють сапери, практично зруйноване після запеклих боїв. Багато будинків пошкоджені або повністю знищені. Попри це, місцеві повертаються та продовжують жити в складних умовах – без газу та електрики. Люди вимушені мешкати у напівзруйнованих будівлях, однак надія на відновлення життя у селі залишається, бо триває робота піротехніків ДСНС. Завдяки ним вже скоро в селі буде відновлена інфраструктура та забезпечена безпека.

Нагадаємо, що у Харкові запрацював Центр координації протимінної діяльності. Його мета – мінімізувати загрози, пов'язані з вибухонебезпечними предметами та знизити їхній вплив на життя людей.

Нагадаємо також, що на деокупованих територіях Харківської області зберігається високий рівень мінної небезпеки. 24 вересня у полі поблизу села Велика Комишуваха Барвінківської громади підірвався трактор.