Чому сільські амбулаторії на Харківщині стали довгобудами

16.03.2021 12:09 Область Online
У 2018 році в Харківській області стартувало будівництво 30 сільських амбулаторій. Протягом двох останніх років у селах та селищах області було зведено 15 таких медзакладів. Інша половина перетворилася на довгобуди. Деякі об’єкти «застрягли» в кримінальних справах через розкрадання коштів підрядниками.

Під слідством

Будівництво амбулаторії в селі Іванівка на Барвінківщині розпочалося у 2018 році. Планувалося, що вже за рік медзаклад розпочне приймати перших пацієнтів, там працюватимуть два сімейні лікарі та п’ять медсестер. Загалом Іванівська амбулаторія мала обслуговувати понад 3700 мешканців із 13 населених пунктів. Але ця будівля перетворилася на довгобуд.

За даними Департаменту капітального будівництва Харківської ОДА, на початок березня ця амбулаторія має найбільший відсоток готовності – понад 90 %. Завершити будівництво медичного закладу загальною кошторисною вартістю у понад 9,3 мільйона гривень планують цього року.

Оскільки замовник будівництва Іванівська сільрада ввійшла у склад Барвінківської громади, об’єкт має теж перейти під опіку громади. Проте й досі, що робити з довгобудом, у громаді не знають, адже недобудова перебуває під слідством.

– Це недобудова, на яку відкрито кримінальне провадження. На ті кошти, які лишилися, а це 800 тисяч гривень, добудувати її неможливо. І як з цього виходити, ми поки не знаємо. Я пропонував створити спільну комісію з Департаментом капітального будівництва. Нехай виїжджають, описують. Я знаю, що договірні зобов’язання не виконані, але договір не я укладав. Звичайно, громада зацікавлена, щоб добудувати об’єкт, тому будемо шукати
шляхи вирішення, – пояснив голова Барвінківської міської ради Олександр Бало.

Фото: ХОДА

Читайте також: На щеплення від COVID-19 в Харківській області можна буде записатися онлайн

Учасники оборудки

Іванівська амбулаторія – далеко не єдиний проблемний об’єкт в області. Ще в серпні минулого року в Службі безпеки України повідомляли, що на Харківщині було викрито багатомільйонну корупційну схему під час будівництва центрів первинної медикосанітарної допомоги. Так, за даними досудового слідства, протиправний механізм діяв за участю посадових осіб органів державної влади, місцевого самоврядування та афілійованих до них 14 комерційних структур, зокрема з ознаками фіктивності.

Протягом 2018–2019 років Департамент капітального будівництва Харківської ОДА виділив загалом понад 360 мільйонів гривень для зведення 30 сільських амбулаторій у різних районах області.

Як повідомляли в СБУ, за результатами місцевих тендерів ці кошти були перераховані будівельним фірмам і задіяним субпідрядним організаціям.

«Водночас будівельно-технічні та економічні експертизи показали, що частина із цих коштів була привласнена учасниками оборудки через суттєве завищення вартості та обсягів виконаних робіт», – зазначили в СБУ в Харківській області.

Розтрата бюджетних коштів становила понад 1 мільйон гривень. На той час трьом керівникам підрядних фірм, задіяним в оборудці, було оголошено про підозру за ч. 2, 4, 5 ст. 191 (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем) та за ч. 2 ст. 367 (службова недбалість) Кримінального кодексу України.

Майже 45 мільйонів на будівництво

Як відповіли в Департаменті капітального будівництва ХОДА на запит «Слобідського краю», на початок березня 2021 року з 30 амбулаторій, які мали звести

на Харківщині, фактично збудовані 15 амбулаторій. Так, минулого року в області завершили будівництво медзакладів у селищі Савинці та селі Веселе на Балаклійщині, в селищі Гути на Богодухівщині, у Приколотному на Великобурлуччині та в селах Петрівка й Миколо-Комишувата на Красноградщині. Також добудували дві амбулаторії на Золочівщині – в селах Велика Рогозянка і Довжик.

Фото: Амбулаторія в селі Веселе на Балаклійщині/Балаклійська РДА

У 2019 році були збудовані амбулаторії в селі Шарівка Валківської громади, селах Пархомівка та Колонтаїв Краснокутської громади, в Курилівській та Малинівській громадах, а також у селах Мала Рогань Вільхівської громади і Бердянка Зачепилівської громади.

«Вісім з них введено в експлуатацію, ще сім об’єктів і досі не отримали дозвільні документи для початку роботи», – повідомили 2 березня в Департаменті капітального будівництва на інформаційний запит «Слобідського краю».

Цього року на Харківщині мають намір добудувати 15 медзакладів. На позачерговій сесії Харківської обласної ради, яка відбулася 4 березня, виділили на це майже 44,5 мільйона гривень.

З них кошти обласного бюджету складають 40 мільйонів 746 тисяч гривень. Решта – це залишок субвенції на розвиток системи охорони здоров’я в сільській місцевості, що утворився на початок бюджетного періоду.

З бюджету отримає й довгобуд з найменшим ступенем готовності в 42 % – амбулаторія в селі Чемужівка на Зміївщині. Як розповів голова Зміївської територіальної громади Павло Голодніков, на будівництво медзакладу у попередні роки уже витратили 7 мільйонів гривень.

Проте у 2020-му роботи на об’єкті було призупинено, бо виникла необхідність коригувати проєкт. Після проєктування сума, необхідна для того, аби добудувати об’єкт, склала 10 мільйонів гривень, з яких 7 мільйонів гривень громада отримає з обласного бюджету.

– У грудні ми провели тендер та визначили переможця. Тому як тільки кошти з обласного бюджету зайдуть на рахунки, ми їх приймемо та розпочнемо роботи.

Читайте також: У 27 громадах Харківщини цього року запрацюють поліцейські офіцери

Сесія в нас планується 18 березня, – зазначив голова Зміївської міськради Павло Голодніков.

До речі, це одна з найдорожчих амбулаторій Харківщини, адже її загальна вартість складає понад 17,5 мільйона гривень. За словами голови громади, справа в тому, що в амбулаторії запроєктовано дві квартири для сільських медиків, які мають обслуговувати близько 4000 населення сіл колишньої Чемужівської сільради.

– Таким чином ми зможемо розв’язати проблему із соціальним житлом. Тому загальна площа об’єкта складає 400 квадратних метрів, – додав голова міськради. 

Автор:
Марина Проценко