ISW: рф, ймовірно, має намір розпочати другу фазу наступу на Харківщині

31.05.2024 10:44 Область Online
Фото ілюстративне Фото ілюстративне

Аналітики вважають, що перекидання росіянами підкріплень свідчить про те, що у армії рф у пріоритеті залучення та закріплення українських сил на критичних ділянках лінії фронту на сході України та створення «буферної зони» на півночі Харківської області.

Про це пише «Слобідський край» з посиланням на Інститут Вивчення Війни (ISW).

За словами аналітиків, армія рф, ймовірно, має намір розпочати другу фазу своєї наступальної операції на півночі Харківської області після наміченого захоплення Вовчанська, хоча позиційні бої та можливі українські контратаки можуть вимагати від російських військ проведення ще однієї хвилі посилених штурмів у цьому районі, щоб завершити захоплення міста.

ISW продовжує оцінювати, що рф, ймовірно, стримує багато резервів північного угруповання військ поки не наблизиться до запланованої кінцевої чисельності в 50 000-70 000 осіб. Однак, північне угруповання військ, навіть на верхній межі заявленої кінцевої чисельності, не матиме необхідної живої сили, необхідної для проведення успішної операції з охоплення, оточення або захоплення міста Харкова.

Головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський 30 травня повідомив, що російські військові перекидають підрозділи невстановленої кількості додаткових полків і бригад з полігонів на Стрілечу, Липці і Вовчанськ. Також очільник ХОВА Олег Синєгубов заявив, що рф не зосередили «ударне угруповання» біля Золочівської громади, але можуть перенаправити сили на Липцівському та Вовчанському напрямках на Золочівський напрямок.

Нагадаємо, що у разі спроб ворога наступати на Золочівському напрямку у першу хвилю евакуації з населених пунктів громади планується вивезти 1,5 тисячі людей.

Також, спроба армії рф просунутись в районі населеного пункту Стариця, що на Харківщині була зупинена силами оборони.