Красноград наполягають перейменувати

30.12.2023 10:01 Область Online
Красноградські фонтани / Фото: Ліза Попова Красноградські фонтани / Фото: Ліза Попова

Раптом спливла на поверхню назва «Пархомові байраки», але потім зникла. 

Український інститут національної пам’яті наполягає, що назва «Красноград» належить до символіки російської імперської політики, тому місто треба перейменувати, передає «Слобідський край».

За даними Інституту національної пам’яті, назву Красноград місто отримало внаслідок установлення радянської влади на території України та діяльності комуністичної партії, тож підлягає перейменуванню.

«Намагання ж обґрунтувати назву «Красноград» як похідну від прикметника «красний» у значенні «гарний», «красивий» не витримує наукової критики: на час її постання у 1922 року притаманний давнім українським топонімам прикметник «красний» вже не функціонував у цьому значенні і був анахронізмом», – зазначили в УІНП.

Міськрада наполягає на теперішній назві Красноград. Депутати направили звернення до інституту національної пам’яті з обґрунтуванням доцільності збереження цього найменування. Представники мерії Краснограда вирішили провести власне історичне дослідження і заявили, що ця назва походить не від кольору більшовицького маркування, а від слова «красивий». За результатами громадських слухань більшість жителів також трактують слово «Красноград» як «красиве місто» і виступили за збереження старої назви.

Красноградська міськрада виклала пост в Facebook, де зазначалося, що Інститут національної пам’яті запропонував історичну назву «Пархомові байраки», проте згодом цей пост був видалений.

Розгляд звернення депутатів відбудеться у першій половині січня 2024 року. Якщо експертна рада залишиться на своїх позиціях, тоді Красноградська міськрада має запропонувати нову назву міста не пізніше 27 січня 2024 року.

Робоча група Нацкомісії зі стандартів державної мови раніше внесла Красноград до переліку населених пунктів України, які можуть бути перейменовані в рамках деколонізації.

Нагадаємо, на Харківщині ніяк не перейменують місто Первомайський.

Автор:
Олег Артаєв