На Харківщині від обстрілів зазнали пошкоджень 126 медичних закладів

01.07.2022 14:15 Область Online
Фото: обстріляний росіянами медичний комплекс Фото: обстріляний росіянами медичний комплекс
У Харківській області російські окупанти артилерійськими та ракетними обстрілами пошкодили 126 медичних закладів. Деякі з них не можуть приймати пацієнтів. Утім, ситуація з охороною здоров’я в області стабільна.

Про це повідомив директор Департаменту охорони здоров’я Харківської обласної військової адміністрації Максим Хаустов.

На підконтрольній Україні території Харківської області приймають пацієнтів 164 заклади охорони здоров’я. Серед них обласні, міські та районні лікарні, центри первинної допомоги, амбулаторії та фельдшерсько-акушерські пункти.

У період воєнного стану в Харківській області працює загалом 15 тисяч медичних працівників. До війни їх було 25 тисяч. За словами директора Департаменту охорони здоров’я ХОВА, на сьогодні в області вистачає сімейних та вузькоспеціалізованих лікарів, а також молодших медичних працівників та ліжок у лікарнях.

58 медичних закладів евакуювали з окупованих територій в підконтрольні райони області. Сім закладів евакуювали за межі Харківської області. Зокрема, це Дніпропетровська, Львівська та Полтавська області.

— До прикладу, «первинку» з Борової ми перевезли в Лозову, когось у Близнюки. Сімейні лікарі приймають там людей, які теж переїхали з цих територій, – розповідає Хаустов.

Крім того, зараз в області працюють 178 бригад екстреної медичної допомоги, з них 75 знаходяться у Харкові. В умовах воєнного стану вони знаходяться на певних позиціях, не повертаючись до медичних закладів, тому доїжджають до пацієнта максимум за п’ять хвилин. Єдина умова, коли «швидка» не може приїхати, – це активні бойові дії в районі виклику.

На території Харківщини наразі пошкоджено 126 об’єктів медицини. Серед пошкоджень є як розбиті вікна, які повилітали від обстрілів, так і значно більші руйнування. Є також зруйновані заклади охорони здоров’я, в яких вже неможливо надавати медичну допомогу. Зокрема, в Ізюмському, Богодухівському та Харківському районах.

У деокупованих населених пунктах відновлювати роботу лікарень будуть залежно від безпекової ситуації. Поки що на такі території будуть виїжджати сімейні лікарі та проводити зустрічі за допомогою сучасних інформаційних технологій. Також буде можливо проконсультуватися з лікарем певного фаху, провести УЗД, зробити кардіограму тощо.

У Харківській області, як і в усій Україні, наразі є дефіцит деяких вакцин. Наприклад, від сказу чи проти укусів змій та гадюк, бо вони були російського виробництва. Їх намагаються замінити європейськими аналогами. Для цього ведуться перемовини з ЮНІСЕФ. Дефіциту вакцин, наприклад, від коронавірусу немає.

Ситуація з COVID-19 в області стабілізувалася і кількість хворих не така велика, як була в лютому. З березня підтверджено 1824 випадки коронавірусної хвороби у Харківській області. Це пов’язано із загальносвітовим зниженням кількості випадків захворювань, а також з великою кількістю вакцинованих осіб. До 24 лютого було вакциновано більше ніж 50 % дорослих. З початку вакцинальної кампанії на Харківщині усього проведено майже два з половиною мільйони щеплень.

— Ми це питання моніторимо, розуміємо, що нині статистика по коронавірусу не буде достовірною, оскільки у багатьох людей є обмежений доступ до діагностичних процедур і є низка закладів, у яких ускладнене звітування, — пояснює Максим Хаустов.

За час повномасштабного вторгнення в Харківській області народилося 2025 дітей, з них 938 у місті Харків.