На Харківщині ворог застосовує заборонені та особливо небезпечні міни (фото, відео)

03.05.2024 11:52 Область Online
Фото: Головне управління ДСНС у Харківській області Фото: Головне управління ДСНС у Харківській області

Днями знешкоджували новітні російські міни ПОМ-3. Вони це робили, керуючи роботом.

Про це пише «Слобідський край» з посиланням на Головне управління ДСНС України у Харківській області.

Окупанти використовують заборонені протипіхотні міни ПОМ-3 «Медальйон». Вони мають сейсмічний датчик цілі, який спрацьовує на вагу середньостатистичної людини й амплітуду її кроків. Цей сейсмічний датчик і електронний блок міни роблять її знешкодження неможливим. Будь-яка спроба наблизитися до міни призведе до її спрацьовування. Спроба зрушити її зі свого місця за допомогою троса так само закінчиться підривом. Таким чином міна ПОМ-3 становить особливу небезпеку як для саперів, так і для цивільних людей.

Наразі у знешкодженні мін використовують роботизовані комплекси, спеціально призначені для знешкодження вибухонебезпечних боєприпасів. Один з них стоїть на озброєнні київських саперів ДСНС, які наразі працюють на Харківщині. Він має назву «Digital Vanguard-ST». Завдяки своїм невеликим габаритам та маневреності, цей робот може використовуватися у важкодоступних місцях. На ньому встановлені 3 камери, які дозволяють оператору в режимі реального часу слідкувати за проведенням маніпуляцій. Він може працювати автономно до 5 годин..

Новітній роботизований комплекс для знешкодження мін

Комплекс для знешкодження вибухонебезпечних предметів

На Харківщині застосували новітній комплекс для знищення вибухонебезпечних предметів

На Харківщині використали комплекс для знищення вибухонебезпечних предметів

Нагадаємо, що одна з найпотужніших машин для розмінування вже працює на деокупованій території Харківщини.

Також, раніше ми писали, що розмінування земель сільськогосподарського призначення просувається вкрай повільно, бо першочергово розміновуються об’єкти критичної інфраструктури.