Переможцям треба пришвидшитися: як реалізуються мініпроєкти у «Разом в майбутнє»

27.08.2020 13:51 Область Online
Фото: objectiv.tv Фото: objectiv.tv
Комітет харківського обласного конкурсу «Разом в майбутнє» ретельно моніторить виконання всіх заходів, передбачених проєктною заявкою переможців у 2020 році. І деякі громади не вкладаються у зазначені терміни.

Виїзди до громад

Цьогоріч у рамках обласного конкурсу розвитку територіальних громад «Разом в майбутнє» в Харківській області реалізують 264 проєкти на загальну суму 73 мільйони гривень. Майже половину цієї суми, а саме 36 мільйонів 300 тисяч гривень, узяв на себе обласний бюджет. На пленарному засіданні сесії обласної ради 28 травня 2020 року до місцевих бюджетів було передано ці кошти.

Голова Харківської обласної ради Сергій Чернов наголосив, що у 2020 році потрібно проводити ретельний моніторинг реалізації проєктівпереможців.

– З року в рік кількість учасників зростає. Ми враховуємо можливості як обласного, так і місцевих бюджетів. На жаль, в умовах сьогодення складно знайти співфінансування на місцях, адже, враховуючи економічний стан, ми маємо недоотримання коштів у бюджети деяких районів. Тож будемо проводити ретельний моніторинг реалізації проєктів-переможців у напрямі співфінансування зокрема, –  зауважив Сергій Чернов.

Як і обіцяв очільник Харківської обласної ради, конкурсна комісія проводить ретельний моніторинг, а також перевіряє реалізацію мініпроєктів та виконання плану проведення конкурсу. Це стало головною темою онлайн-наради, що відбулася 20 серпня, з представниками місцевих рад та виконавцями проєктів, які стали переможцями обласного конкурсу «Разом в майбутнє».

Під час онлайн-наради, зокрема, йшлося про те, що для вивчення ситуації на місцях, надання консультативної та практичної допомоги технічний секретаріат Конкурсного комітету провів шість виїздів у громади, де виявив відхилення у термінах виконання заходів проєкту.

Начальник управління з питань місцевого самоврядування, розвитку громад та міжнародних зв’язків виконавчого апарату Харківської облради Олена Кулик акцентувала увагу на безумовному виконанні норм Положення про порядок проведення конкурсу, зокрема термінів здійснення видатків у рамках заходів проєктів.

Читайте також: На яких дорогах області триває ремонт – СПИСОК

Завершено дев’ять проєктів

Олена Кулик приділила особливу увагу питанню виконання термінів використання коштів субвенції з обласного бюджету на співфінансування мініпроєктів.

– Зміни до Положення про порядок проведення обласного конкурсу мініпроєктів розвитку територіальних громад «Разом в майбутнє», які стосуються коштів субвенції з обласного бюджету, вимагають підвищеної уваги до дотримання термінів їх використання й особливого контролю за виконанням усіх заходів у проєктах. Конкурсний комітет проводитиме ретельний розгляд виконання всіх заходів, передбачених проєктною заявкою, і тільки після прийняття підсумкового звіту буде проведено відкриття реалізованого проєкту та вручення сертифіката, – зауважила Олена Кулик.

Вона також розповіла, на яких етапах перебуває реалізація мініпроєктів.

– Згідно з моніторингом щодо 96 проєктів (36 % від загальної кількості), проведені касові видатки в сумі 9 мільйонів 100 тисяч гривень, зокрема за рахунок субвенції з обласного бюджету 4 мільйони 100 тисяч гривень, що становить лише на 11 %, і це дуже малий показник. Стосовно 140 проєктів (53 %) завершені тендерні процедури, укладені договори з виконавцями робіт та підрядними організаціями. Завершено реалізацію дев’яти проєктів (Борівський район – два, Дворічанський район – один, Кегичівський район – два, Первомайський район – два, Лозівська ОТГ – один, Петропавлівська ОТГ – один), наразі підсумкові звіти надані на перевірку, – розповіла Олена Кулик.

На нараді представники територіальних громад, що відповідають за впровадження мініпроєктів, проінформували про стан реалізації кожного заходу.

Нагадаємо, що конкурс «Разом в майбутнє» запроваджено за ініціативою голови Харківської обласної ради Сергія Чернова у 2011 році. За час існування конкурсу в регіоні вдалося реалізувати більше 1700 мініпроєктів загальною вартістю понад 297 мільйонів гривень, а співфінансування з обласного бюджету становило понад 145 мільйонів 500 тисяч гривень.

Автор:
Савелій Мякушко