Погода на Харківщині у вересні: синоптики кажуть про відхилення від норми

29.08.2024 17:50 Область Online
Фото: Слобідський край Фото: Слобідський край

За розрахунками очікується, що середньомісячна температура буде вищою, а кількість опадів не становитиме відхилення.

Про те, яку погоду прогнозують на перший місяць осені, розповіли «Слобідському краю» в Харківському регіональному центрі з гідрометеорології.

Спеціалісти центру зазначили, що, за кліматичними спостереженнями, взагалі вересень вважається як перехідний місяць від літа до осені. Отже, для цієї пори властиве загальне зниження температури повітря. Заморозки спостерігають у другій та третій декаді місяця як норму.

– Ми очікуємо середньомісячну температуру – 16,9º тепла при нормі 14,9º тепла. Тобто суттєво – на два градуси – вересень цього року повинен бути теплішим. Кількість опадів прогнозується 48 міліметрів, при нормі теж 48 міліметрів, – повідомила завідувачка сектора метеорологічних прогнозів Євгенія Ляшенко.

Вона зауважила, що цьогоріч влітку було мало опадів при рекордно високій температурі. І на найближчі два тижні очікується суха переважно погода.

– Переважно суху погоду обумовлює антициклон, за яким прийде інший. Опади не випадатимуть. Найближчі опади очікуються 3 вересня. Взагалі циклони блокуватимуть опади, – зазначила Євгенія Ляшенко, додавши, що через такі обставини усі опади на початку вересня залишаться на півночі Європи та Євразії, а до території Харківської області не дійдуть.

Як спекотна погода вплинула на жнива у господарствах Харківщини, читайте репортаж «Слобідського краю».