Тортури у підвалах Харківщини: вісім колаборантів отримали підозру

16.08.2024 19:17 Область Online

Ще вісьмом фігурантам з Харківщини оголошено підозри за співпрацю з ворогом, серед них — вже колишні поліцейські, курсант та податківці.

Про це пише «Слобідський край» з посиланням на Харківську обласну прокуратуру.

За даними слідства, четверо діючих поліцейських і курсант профільного вишу перейшли на бік ворога та працювали в окупаційних відділках поліції Ізюмського, Купʼянського та Чугуївського районів Харківської області.  

Один з підозрюваних добровільно співпрацював з російськими загарбниками та отримав за це посаду «начальника пункта полиции (дислокация пгт Боровая) Управления внутренних дел Военно-гражданской администрации».

Встановлено, що зрадник застосовував заходи фізичного впливу до затриманих осіб, яких доставляли російські військові. Тортури влаштовували у катівні в одному з підвалів. Зрадник «вибивав» у затриманих інформацію про українських військових, насамперед про тих, хто вступив до лав територіальної оборони.

Крім того, підозрюваний змушував затриманих брати участь у так званих «примусових відпрацюваннях», що полягали у прибиранні міста Ізюм від наслідків бойових дій.

Також про підозру повідомлено і трьом співробітникам Куп’янської податкової. Вони отримали посади в «Налоговой службе Харьковской области» та опікувалися тим, щоб наповнювати окупаційну казну.

Під час контрнаступу ЗСУ фігурантам удалось втекти разом з російськими військовими. Підозрюваним загрожує довічне позбавлення волі.

Нагадаємо, що судитимуть колишню держслужбовицю міськради на Харківщині, яка обійняла «руководящую должность» в окупаційній адміністрації.

Нагадаємо також, що СБУ затримала у Харкові російського шпигуна, який «полював» на секретну документацію України.